Konkurssien määrä on laskenut lainsäädäntötoimin

Lainsäädäntötoimin on rajoitettu konkurssiin asettamista velkojien hakemuksesta puolen vuoden ajaksi (1.5.–31.10.2020). Tilastokeskuksen konkurssitilastot kertovat, että konkurssihakemusten määrä on laskenut. Muutos johtuu todennäköisesti väliaikaisesta lainsäädännöstä.

Velkoja-aloitteisten hakemusten vähenemisen taustalla on konkurssilain väliaikaismuutoksen vaikutus, joka estää velkoja-aloitteisen konkurssihakemuksen tekemisen. Lakivaliokunta on myös esittänyt, että konkurssilain väliaikaista koronapoikkeusta jatkettaisiin 3 kuukaudella 31.1.2021 asti.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–syyskuussa 2020 pantiin vireille 1 745 konkurssia, mikä on 230 konkurssia (11,7 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 9 300, mikä on 73 henkilöä (0,8 prosenttia) enemmän kuin edellisvuonna.

Konkurssien määrä väheni kaikilla päätoimialoilla. Lukumääräisesti eniten konkurssit vähenivät rakentamisen päätoimialalla. Alalla pantiin vireille 336 konkurssia, mikä on 73 konkurssia (17,9 prosenttia) vähemmän kuin vuotta aiemmin. Muiden palveluiden päätoimiala käsittää mm. informaatio- ja viestintäpalvelut, rahoitus- ja vakuutustoiminnan, kiinteistöalan toiminnan, ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan, hallinto- ja tukipalvelut, koulutuspalvelut, terveys- ja sosiaalipalvelut sekä taide-, viihde- ja virkistystoiminnan.

Vireille pannuilla konkursseilla tarkoitetaan kalenterivuoden aikana konkurssiin haettuja yrityksiä, yhteisöjä tai luonnollisia henkilöitä. Konkurssin vireilletulo ei läheskään aina merkitse yrityksen tai ammatinharjoittajan ”konkurssiin menemistä” ilmaisun varsinaisessa merkityksessä. Konkurssi on oikeudenkäyntinä monia vaiheita käsittävä oikeusprosessi, jonka eri vaiheissa menettely voi myös jäädä kesken.

Katso myös

Puolet yhden huoltajan perheistä saa asumistukea

Yleistä asumistukea sai vuonna 2023 yli 111 000 lapsiperhettä. Yhden huoltajan perheistä lähes joka toinen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x