Kädet ja kynnet kuntoon

Usein toistuvat pesut, kylmyys ja UV-säteily kuivattavat ja vanhentavat käsien ihoa ja tekevät kynsinauhoista halkeilevat ja epäsiistit. Säännöllinen käsien ja kynsien hoitaminen onkin tärkeää. Lyhyissä, hoidetuissa kynsissä kynsilakkakin näyttää siistiltä. Kynnet pysyvät hyvässä kunnossa säännöllisellä viilaamisella sekä riittävällä kosteutuksella.

Käsien ja kynsien hoitaminen aloitetaan kuorinnalla

Kuorinta pehmittää ihoa ja poistaa kuollutta ihosolukkoa. Käsien kuorinnan voi tehdä noin kerran viikossa ja välillä harvemmin. Jatkuva kuorintakaan ei ole hyväksi iholle. Kuorintavoidetta hierotaan käsiin kuin käsivoidetta ja se huuhdellaan pois lämpimällä vedellä. Kynsinauhojen hoitoon käytetään kynsinauhavettä sekä – voidetta. Kynsinauhavesi irrottaa kynsilevyn päälle kasvaneet kynsinauhat.

Kynsiä ei kannata leikata, vaan ne pitää viilata lyhyeksi

Leikkaaminen liuskoittaa kynsiä. Kynnet viilataan säännöllisesti kerran viikossa hiekkapaperi- tai lasiviilalla. Lasiviila sitoo kynsilevyjä yhteen ja estää näin liuskottumista. Kynsiä ei viilata edestakaisilla sahaavilla liikkeillä, vaan yhteen suuntaan, reunoilta keskelle. Jos kynsissä on pitkittäisiä uurteita, ne saa tasoitettua tasoitusviilalla, jonka jälkeen kynnen pinta kiillotetaan kiillotusviilalla. Levitetään sitten kynsinauhoille kynsinauhavettä ja työnnellään kynnen päälle kasvaneita kynsinauhoja varovasti taaksepäin appelsiinipuutikulla tai kynsinauhatikulla. Huuhdellaan tämän jälkeen kynsinauhavesi pois vedellä. Levitetään viimeisenä kynsinauhoille kynsinauhavoide tai -öljy sekä käsien iholle ihotyypin mukainen käsivoide. Huuhdellaan kynnet vedellä. Hierotaan kynsinauhoille kynsinauhaöljyä tai kynsinauhavoidetta.

Multasormen kynnenaluset puhtaiksi

Puutarhahanskat ovat tietenkin paras suoja multasormille, mutta tässä vinkkejä nopeaan puhdistukseen ja hoitoon: kädet ja kynnet pestään huolellisesti saippualla kynsiharjaa apuna käyttäen, jos kynsinauhat ovat halkeilevan kuivat, hierotaan niihin nopeasti imeytyvää kynsinauhojen hoitoainetta. Hierotaan käsiin tehokkaasti kosteuttavaa käsivoidetta. Multa ei pääse imeytymään kynsiin, kun kynnet lakataan aivan kärkiin asti niin, että lakkaa menee hieman kynnen alapuolellekin. Säännöllinen käsien ja kynsien hoitaminen on tärkeää.

Katso myös

Keskussairaalat säilyvät kaikilla hyvinvointialueilla

Sairaala- ja päivystysverkon muutoksia on tehty hallituksen toimesta perusterveydenhuollon yöpäivystyksiin ja tiettyjen sairaaloiden erikoissairaanhoitoon. Tavoitteena …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x