Hiiligrillaus tai avotuli on ”oikeaa” grillausta

Ruuan kypsyttäminen tulen loisteessa on vanhin ruuanlaittotapa. Hiilillä grillaus ei ole vaikeaa, mutta muutamat perusasiat on syytä olla hallussa ennen grillin sytyttämistä. Kesä on kiivasta grillaussesonkia ja monet glillaavat hiilillä. Grillissä voi valmistaa lihaa, kalaa ja kasviksia.

Liiallista sytytysnesteen käyttö kannattaa välttää. Se vain hidastaa hiilloksen syntyä ja lopputuloksena usein grillattava ruoka laitetaan paistumaan aivan liian aikaisin.

Liian aikaisin aloitetussa grillauksessa liekit nokeavat grillattavat tuotteet ja muodostavat epäterveellisiä yhdisteitä. Ruoan mustumista tulee välttää säätämällä grilliritilän korkeutta ja aloittamalla grillaus aikaisintaan 20‒30 minuuttia hiilten sytyttämisen jälkeen.

Myös grillihiilen laadulla on merkitystä lopputulokseen. Hyvät hiilet ovat tasakokoisia ja melko suuria, pienen nyrkin kokoisia. Ne syttyvät helposti ja palavat pitkään. Myös hiilen kosteusprosentti ja sen valmistukseen käytetty puu vaikuttaa palamiseen.

Yleisin tapa on grillata suoralla tulella. Siinä grillattavat raaka-aineet ovat suoraan hiilien yläpuolella. Pihvit, makkarat, kalat ja muutkin nopeasti kypsyvät raaka-aineet soveltuvat grillattavaksi tällä menetelmällä.

Mehevämpää ja isompaa tai vähärasvaista raaka-ainetta grillatessa suositellaan epäsuoraa tulta, jolloin valmistettava ruoka ei ole suoraan lämmönlähteen päällä. Hiiligrillissä tämä onnistuu asettelemalla hiilet vain toiselle puolelle tulipesää. Epäsuorassa menetelmässä liha kypsyy hitaasti keskeltä, muttei pala. Esimerkiksi grillikylki ja paisti sekä monet isot lihanpalat, joissa on luita, kypsyvät parhaiten epäsuoralla menetelmällä. Niihinkin voi grillata kauniin pintavärin suoraan hiilloksen päällä ja siirtää vasta sitten matalampaan lämpöön kypsymään.

Katso myös

Pahoinpitelyistä epäillyt yhä nuorempia

Pahoinpitelyistä epäillyn yleisin ikä on laskenut edellisen kolmen vuoden aikana selvästi aiemmasta. Vuosina 2021–2023 epäillyn …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x