torstai , lokakuu 10 2019
Uutisotsikot
Koti / Ajankohtaista / Hiiligrillaus vaatii taitoa

Hiiligrillaus vaatii taitoa

Kesä on kiivasta grillaussesonkia ja joka neljäs grillaa hiilillä. Grillissä voi valmistaa lihaa, kalaa ja kasviksia. Ruuan kypsyttäminen tulen loisteessa on vanhin ruuanlaittotapa. Hiilillä grillaus ei ole vaikeaa, mutta muutamat perusasiat on syytä olla hallussa ennen grillin sytyttämistä.

Liiallista sytytysnesteen käyttö kannattaa välttää. Se vain hidastaa hiilloksen syntyä ja lopputuloksena usein grillattava ruoka laitetaan paistumaan aivan liian aikaisin.

Liian aikaisin aloitetussa grillauksessa liekit nokeavat lihan tai makkaran ja muodostavat epäterveellisiä yhdisteitä. Ruoan mustumista tulee välttää säätämällä grilliritilän korkeutta ja aloittamalla grillaus aikaisintaan 20‒30 minuuttia hiilten sytyttämisen jälkeen.

Myös grillihiilen laadulla on merkitystä lopputulokseen. Hyvät hiilet ovat tasakokoisia ja suhteellisen suuria, pienen nyrkin kokoisia. Silloin ne syttyvät helposti ja palavat pitkään. Hiilen kosteusprosentti ja sen valmistukseen käytetty puu vaikuttaa myös palamiseen.

Yleisin tapa on grillata suoralla tulella. Siinä grillattavat raaka-aineet ovat suoraan hiilien yläpuolella. Pihvit, makkarat, kalat, äyriäiset ja muutkin nopeasti kypsyvät raaka-aineet soveltuvat grillattavaksi tällä menetelmällä.

Mehevämpää ja isompaa tai vähärasvaista raaka-ainetta grillatessa suositellaan epäsuoraa tulta, jolloin valmistettava ruoka ei ole suoraan lämmönlähteen päällä. Hiiligrillissä tämä onnistuu asettelemalla hiilet vain toiselle puolelle tulipesää. Epäsuorassa menetelmässä liha kypsyy hitaasti keskeltä, muttei pala. Esimerkiksi grillikylki ja paisti sekä monet isot lihanpalat, joissa on luita, kypsyvät epäsuoralla menetelmällä. Niihinkin voi grillata kauniin pintavärin suoraan hiilloksen päällä ja siirtää vasta sitten matalampaan lämpöön kypsymään.

Katso myös

Kirjastojen ja vankiloiden yhteistyö innostaa vankeja lukemaan

Yleisten kirjastojen yhteistyö vankiloiden kanssa on vahvistunut koko maassa, kun valtakunnallinen vankiloiden ja kirjastojen yhteistyöryhmä …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *