Pankeille jätetty yli 165 000 lyhennysvapaahakemusta

Pankit tarjoavat koronakriisissä joustoja sekä kotitalouksille että yrityksille luottojen hoitamiseen. Pankeille on tullut kotitalouksilta ja yrityksiltä hakemuksia lainanlyhennysvapaista yhteensä noin 165 000 kappaletta 16.3.2020 jälkeisenä aikana. Suurin osa hakemuksista on henkilöasiakkailta.

Henkilöasiakkailta hakemuksia on tullut noin 142 000 ja yrityksiltä reilut 23 000 kappaletta. Merkittävä osa hakemuksista on käsitelty. Hakemustulvan käsittelyä on nopeutettu eri tavoin. Työtehtäviä on järjestetty uudelleen ja lisäresursseja valjastettu yli liiketoimintarajojen. Hakemusten käsittelyssä on käytetty apuna myös robotiikkaa. Hakemusten määrä on tasaantunut huhtikuun puolessa välissä.

– Luvut kertovat, että suomalaispankit ovat pystyneet tarjoamaan asiakkailleen laaja-alaisesti helpotuksia lainanhoidossa. Lainanlyhennysten lykkäysten lisäksi asiakkaille on myös tehty lyhennysohjelman kevennyksiä, lainojen yhdistelyjä sekä muita vastaavia järjestelyjä, joiden vaikutuksesta asiakkaan kuukausittaiset lainanhoitokulut ovat alentuneet. Yritykset ovat hakeneet erityisesti käyttöpääomalainoja, mutta investointeja koskevat lainahakemukset ovat vähentyneet huomattavasti. – Pankit tarjoavat yrityksille luottoa, johon Finnvera antaa enimmillään 80 prosentin takauksen. Moni yritys kaipaa kuitenkin avustuksia tai oman pääomanehtoista rahoitusta velkarahoituksen sijaan. Finnveran takaamien lainojen kysyntä onkin toistaiseksi jäänyt odotettua vähäisemmäksi, kertoo Finanssiala ry:n (FA) johtaja, pääekonomisti Veli-Matti Mattila.

Finanssivalvonnan mukaan pankkisektorin keskimääräinen ydinvakavaraisuussuhde oli vuoden 2019 lopulla 17,6 prosenttia ja kokonaisvakavaraisuussuhde 21,3 prosenttia. Suomalaispankkien kyky kestää toimintaympäristön äkillisistä ja voimakkaista häiriöistä aiheutuvia tappioita onkin eurooppalaista keskitasoa vahvempi.

Katso myös

Verovelkojen maksujärjestelyitä tehtiin ennätysmäärä 2023

Suomalaisilla oli vuoden 2023 lopussa verovelkaa yhteensä 3,85 miljardia euroa. Myös konkurssihakemusten ja maksujärjestelyiden määrä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x