Kuntosaliharjoittelulla tavoitellaan usein atleettista vartaloa, mutta harjoittelulla voi olla myös terveydelle hyödyllisiä seurauksia, osoittaa tuore tutkimus Jyväskylän yliopistosta. Säännöllinen voimaharjoittelu kasvatti lihasmassaa ja vähensi koko kehon sekä vatsan alueen rasvamassaa tutkimuksessa mukana olleilla. Lisäksi lihasmassan kasvun havaittiin olevan yhteydessä suotuisampaan sydän- ja verisuonitautien riskitekijäprofiiliin.
Voimaharjoittelulla kyetään saavuttamaan positiivisia vaikutuksia sydän- ja verisuonitautiriskitekijöihin myös nuoressa ja terveessä aikuisväestössä. Voimaharjoittelun tiedetään hyödyttävän vanhenevaa väestöä, mutta tutkimustietoa on ollut saatavilla vähän voimaharjoittelun vaikutuksista sydän- ja verisuoniterveyteen nuoremmassa aikuisväestössä.
Julkaistussa tutkimuksessa entuudestaan terveet nuoret miehet harjoittelivat kuntosalilla säännöllisesti 16 viikon ajan. Voimaharjoittelulla oli terveydelle suotuisia vaikutuksia erityisesti veren rasva-arvoihin. Lisäksi löydettiin positiivinen yhteys lihasmassan kasvun ja veren HDL-profiilin välillä. Henkilöt, joilla havaittiin suurin kasvu lihasmassassa, havaittiin myös suurin nousu HDL-pitoisuuksissa. Eniten voimaharjoittelusta hyötyivät ne, joilla oli heikoin lähtötaso kehonkoostumuksen ja sydän- ja verisuonitautien riskitekijäprofiilin suhteen.
– Tutkimustulokset osoittavat, että voimaharjoittelulla kyetään saavuttamaan positiivisia vaikutuksia sydän- ja verisuonitautiriskitekijöihin jopa nuoressa terveessä aikuisväestössä, kertovat Jyväskylän yliopiston yliopistotutkija Juha Ahtiainen ja aineistosta väitöskirjaa Helsingin yliopistoon tekevä lääketieteen kandidaatti Heikki Sarin.
Havaittu positiivinen yhteys saavutetun lihasmassan ja HDL-profiilin välillä korostaa entuudestaan kehonkoostumuksen roolia ja tärkeyttä arvioitaessa sydän- ja verisuonitautiriskiä.
– Jatkossa olisi oleellista kiinnittää enemmän huomiota myös lihasmassan määrään rasvakudoksen lisäksi arvioitaessa sydän- ja verisuonitautiriskitekijäprofiilia, Ahtiainen ja Sarin sanovat.
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistutkimukseen osallistui 68 tervettä nuorta miestä, jotka osallistuivat 16 viikon kestoiseen voimaharjoitteluinterventioon. Tutkittavilta mitattiin kehonkoostumusta, suorituskykyä ja kerättiin laskimoverinäytteitä aineenvaihduntatuotteiden analyysejä varten.