Vakavien ihmishenkiä uhkaavien kriisien hallintaan kehitettyjen uusien teknologioiden saamisessa viranomaisten käyttöön on paljon esteitä. Ongelmiin törmätään, kun uudet teknologiat tulisi saada sisällytettyä viranomaisten vakiintuneisiin toimintamalleihin.
Turvallisuusteknologioiden tulisi olla laitetoimittajista riippumatta yhteensopivia jo käytössä olevien teknologioiden kanssa ja tukea viranomaisten välistä kansallista ja kansainvälistä yhteistoimintaa muun muassa luonnonkatastrofien, suuronnettomuuksien ja terrorismin hallinnassa.
– Viranomaisten kriisitilanteiden toimintamalleja on vaikea muuttaa, kertoo Euroopan komission rahoittaman Toxi-Triage -hankkeen projektipäällikkö Jaana Kuula Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnasta.
Viranomaiset saatava perehtymään teknologoihin ajoissa
– Laite- ja järjestelmäkehittäjät eivät yksinään pysty nopeuttamaan viranomaisten hankinta- ja käyttöönottoprosesseja, Kuula kertoo.
Viranomaistyötä ja uhrien selviytymistä tukevien teknologioiden käyttöönottoon tulisi löytää viranomaispuolella muita keinoja. Pelkkä laitehankintoihin varattujen määrärahojen nosto ei riitä, vaan uudet teknologiat ja menetelmät tulisi saada tehtyä viranomaisille laajasti tutuiksi, Kuula sanoo.
Koko viranomaissektorilla tulisi määritellä ja harjoitella uudet pelastustoiminnan ja kriisinhallinnan operatiiviset toimintamallit, joissa uudet teknologiat olisivat rutiininomainen osa jo aiemmin opittua nopeisiin ja kriittisiin tehtäviin suunniteltua toimintatapaa.
Kehitetyt tuotteet markkinoille vaiheittain
Vuosien 2015-2019 aikana Iso-Britannian johdolla toteutetussa kansainvälisessä Toxi-Triage –hankkeessa yritykset ja yliopistot kehittivät kahdeksassa osallistujamaassa yhteensä parikymmentä uutta menetelmää. Menetelmillä pyritään parantamaan paljon uhreja aiheuttavien kriisien hallintaa ja nostamaan vakavasti loukkaantuneiden potilaiden selviytymisastetta.
Hankkeen päättyessä pitkään toimineiden yritysten kehittämät tuotteet ovat valmiita myyntituotteita, mutta korkeampaa uutuusarvoa sisältävät tutkimuslaitosten tuotteet vaativat vielä prototyyppien tuotteistamista. Uusien teknologioiden standardointiin ja harmonisointiin on haettu jatkorahoitusta Euroopan komissiolta. Rahoituksen avulla uusia teknologioita voitaisiin yhdenmukaistaa viranomaiskäytössä kaikkialla Euroopassa ja kumppanimaissa.
FT Jaana Kuulan johdolla Jyväskylän yliopistossa kehitettiin Toxi-Triagen aikana viranomaisten kenttäoperaatioiden käyttöön uusi langaton hyperspektri- ja mobiiliteknologiaan perustuva vaarallisten aineiden tunnistus- ja varoitusjärjestelmä.
Kehityskohteet paljastuivat pelastusharjoituksissa
Hankkeen aikana toteutettiin kaksi suurta operatiivista kriisinhallinta- ja pelastusharjoitusta, joiden perusteella uusien teknologioiden käyttöönotto vaatii muutoksia erityisesti viranomaisten kenttätoiminnan malleihin.
– Esimerkiksi eri teknologiat mittaavat ja esittävät vaarallisten aineiden tunnistustulokset eri tavoilla, jolloin myös niiden sisällyttäminen viranomaisten tilannekuva- ja kenttäjohdon järjestelmiin vaatii kehittämistyötä, Kuula toteaa.