Talvella renkaisiin tarvitaan enemmän ilmaa

Lämpötilan vaihtelut muuttavat rengaspaineita. Ilman kylmeneminen kymmenellä asteella vähentää rengaspainetta noin 0,1 baria. Paineita suositellaan pitämään talvisin 0,2 baria (20 kPa) auton suosituksia korkeammalla.

Paineiden tarkistus kerran kuussa auttaa pitämään ne kohdillaan ja havaitsemaan mahdolliset vuodot. Ilmanpaineet tarkistetaan kylmistä renkaista, sillä ajossa lämmenneiden renkaiden paineet ovat aina korkeammat. Oikeilla paineilla on todella suuri vaikutus auton ajettavuuteen ja renkaiden kulumiseen. Vajaapaineinen rengas on myös turvattomampi, koska se pidentää auton jarrutusmatkaa, heikentää hallittavuutta ja on ylipäänsä alttiimpi vaurioille.

Moni laiminlyö paineiden säännöllistä tarkistusta turhaan, vaikka ilmapaine on helppo tarkistaa itse. Useimmilta huoltoasemilta löytyy ilmanpainemittari, mutta ongelmana on niiden heikko kunto, minkä takia painenäyttämät voivat olla virheellisiä. Autoon voi hankkia myös aina mukana kulkevan ilmapainemittarin, joka on monesti luotettavampi vaihtoehto.

Lämpötila vaikuttaa olennaisesti renkaiden paineistamiseen. Lämpöisessä hallissa saattaa olla jopa 30˚C lämpimämpää kuin ulkona. Jos renkaiden paineet tarkastetaan sisätiloissa, niin renkaiden paine ulkolämpötilassa jää liian alhaiseksi. Lämpötila vaikuttaa henkilöautonrenkaiden ilmanpaineeseen n. 10 kPa (0,1 bar) /10 ˚C. Jos esimerkiksi hallin lämpötila on +15 ˚C ja ulkona on pakkasta -15˚ C, niin renkaisiin täytyy lisätä 30 kPa (0,3 bar) suurempi paine kuin suosituspaine, jotta renkaiden painetaso olisi oikea ulkonakin.

Urasyvyys kertoo renkaan kunnosta

Kumipyörät kuluvat auton akseleilla eri tahtiin. Kulumista voi tasoittaa kierrättämällä renkaita akselistojen välillä. Yleensä riittää, että eturenkaat vaihtaa taka-akselille ja päinvastoin kerran ajokaudessa. Jos renkaita ei kierrätä, tuloksena on todennäköisesti epätasaisesti kulunut rengassetti, jolloin osa renkaista on ajokelvollisia ja osa loppuunkuluneita. Eroa renkaiden urasyvyydessä eri akselistojen välillä ei saisi olla yli 2 millin.

Hyväkuntoisella ja tasaisesti kuluneella rengassetillä saadaan aina paras ajotuntuma. Jos toinen rengaspari on kuitenkin päässyt kulumaan tuntuvasti toista enemmän, turvallisuuden kannalta on tärkeintä laittaa paremmat taakse. Hyvä indikaattori tässä on urasyvyys ja nastarenkaissa nastaulkonema. Kun takapyörille saadaan hyvä ote tiehen, estetään autoilijoille kaikkein vaarallisimpia tilanteita, joissa auton taka-akselin pito irtoaa tiestä ja ajoneuvo lähtee sivuluisuun.

Renkaiden kulumista voi seurata mittaamalla urasyvyyttä. Nyrkkisääntö on neljä millimetriä. Kun urasyvyys on madaltunut sen alle, on kumin pintakuvio selkeästi kulunut ja renkaan pito heikentynyt. Sileä rengas on liukas. Esimerkiksi sohjoisella talvitiellä tällainen rengas nostaa auton herkästi sohjon päälle, koska rengas ei ehdi syrjäyttää loskaa tien ja renkaan välistä. Sama ilmiö tapahtuu vesiliirrossa. Autoa on vaikea hallita ja vaativissa olosuhteissa riski tieltä suistumiseen kasvaa.

Urasyvyyden voi mitata helposti kotikonstein taskunpohjalle jääneellä kolikolla tai tulitikulla. Monissa nykyrenkaissa urasyvyyden näkee ilman mittaustakin, koska niissä on kulumisvaroitin renkaan kulutuspinnan keskiosassa, joka kertoo montako milliä urasyvyyttä on jäljellä.

Tarkista myös renkaan ikä. Renkaat kestävät aktiivikäytössä keskimäärin noin 6 vuotta. 10 vuotta vanhoilla renkailla ei kannata ajaa. Kumiseos kovenee renkaan vanhetessa, mikä huonontaa pitoa.

Katso myös

Lääkärinlausunto ajokorttia varten hankittava jatkossa yksityiseltä

Hallitus esittää lakimuutosta, jonka mukaan ajokorttia varten tarvittavat lääkärinlausunnot olisi jatkossa hankittava pääsääntöisesti yksityisiltä palveluntarjoajilta. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x