Kesällä puut ja pensaat ovat kasvaneet jälleen uusiin ulottuvuuksiin. Niihin on tullut lisää leveyttä, korkeutta ja tiheyttä. Syksy ovat parasta leikkausaikaa lähes kaikille kasveille. Silloin puutarhuri hahmottaa parhaiten leikkauksen tarpeen, kun kasvi on täydessä lehdessä.
Vielä kasvukunnossa olevat kasvit pystyvät hoitamaan haavansa kuntoon ennen talvea. Leikkaus kannattaa ajoittaa syksyn aurinkoisiin ja poutaisiin päiviin, jolloin haavat kuivuvat hyvin ja taudinaiheuttajia on vähemmän ilmassa.
Syysleikkaukset sopivat erityisen hyvin mahlaa virtaaville puille ja luumarjaisille kuten luumuille ja kirsikoille, joita ei kannata leikata keväällä lainkaan. Myös esimerkiksi tuijien ja muidenkin havukasvien uutta kasvua on helpompi leikata syyskesästä. Turhia leikkauksia on hyvä välttää ja esimerkiksi koivun luontainen kasvutapa paranee vain harvoin leikattuna.
Syysleikkauksilla muokataan kasvin muotoa ja kokoa sopivaksi. Silloin kasvi trimmataan sen kasvupaikkaan sopivaan kokoon ja kuntoon. Kevään leikkauksien haittana on voimakas jälkiversoaminen, mutta näin syksyllä leikkauksen jälkeinen muoto pysyy paremmin hyvänä, kun kasvukausi on jo päättymässä. Muotoonleikattavat kasvit ja esimerkiksi pensasaidat pysyvät syysleikkausten jälkeen hyvännäköisinä kevääseen asti.
Nuorennusleikkaukset
Pensasta ja puita voi hyvin myös nuorentaa, sillä kukinnan ja marjojen keruun jälkeen leikataan muutama vanhentunut ja mahdollisesti jo ränsistynyt oksa kasvia kohden pois, jolloin kasvi uudistuu seuraavan kasvukauden aikana. Moni runsaasti versoavia ja voimakasvuisia pensaita kuten angervoja voi myös nuorentaa leikkaamalla ne syksyllä ns. tapille. Keväällä ne tekevät uusia versoja.
Liian tiheät hedelmäpuut ja marjapensaat tuottavat pienempiä hedelmiä ja ne kypsyvät epätasaisemmin kuin harvennetut kasvit. Hyvän leikkauksen avulla voidaan parantaa sekä sadon laatua että kokoa. Esimerkiksi hyvän omenapuun läpi näkee valoa kun taas liian tiheä puu on kokonaan tukossa. Vadelmien satoa tuottaneet versot leikataan syksyllä kokonaan pois, jotta kasvi uudistuu.
Vaurioiden korjaukset
Myös myrskyt ovat koetelleet kasveja ja moni kasvi on saattanut saada repeymiä tai muita haavoja. Syysleikkauksien avulla hoidetaan puita niin, että kuolleet, vioittuneet ja teräväkulmaiset oksat poistetaan. Näin oksan kuivettuminen ja kasvitaudit eivät pääse leviämään haavojen kautta puuainekseen. Puut ja pensaat kestävät myös paremmin tulevan talven lumikuormaa hyvin leikattuina.
Rakennuksien suojaus
Usein puita istutetaan lähelle rakennuksia ja kasvaessaan ne aiheuttavat turvallisuusongelmia ja vioittavat rakennuksia. Osan puista voi poistaa niiden kasvettua ylisuuriksi kokonaan, mutta monelle riittää, että talojen päälle tai lähelle kaartuvia isoja oksia poistetaan säännöllisesti. Kuitenkaan ei suositella, että esimerkiksi latvukset typistetään, vaan puuta tulisi leikata aina niin, että sen luonnollinen kasvutapa säilyy.