Seniorit valtaavat e-urheilumaailmaa

Elektroninen kilpaurheilu eli e-urheilu tai esports on tietotekniikkaa hyödyntävää kilpaurheilua joko yksilönä tai joukkueena muita vastaan. Ammattipelaajat ovat pääasiassa nuoria, ja kirkkain kärki elättää itsensä pelaamalla kansainvälisissä turnauksissa.

Tietokonepelejä pelaavien keski-ikä nousee ja sitä myöten myös senioritoiminta kaipaa uudistumista. Pelibarometrin mukaan pelaajien keski-ikä on tällä hetkellä hieman alle neljäkymmentä vuotta. Suomen ensimmäinen senioreista koostuva Counter Strike -e-urheilujoukkue Grey Gunners -joukkueen keski-ikä on yli 72 vuotta.

– Kilpapelaaminen voi olla seniorille muutakin kuin hauska harrastus tai verkostoitumisen väline. Senioreilla on useimmiten aikaa panostaa harrastuksiin. Moni eläkeläinen on myös kilpaillut perinteisissä urheilulajeissa, mutta iän myötä kilpaileminen on voinut jäädä vähemmälle. Kilpailuvietti ei katoa ajan myötä. E-urheilussa esimerkiksi liikuntarajoitteet eivät välttämättä haittaa ollenkaan. Joukkuepelaamisessa keskitytään myös peliergonomiaan ja kehonhuoltoon, kertoo Eläkeliiton Netikäs-hankkeen projektipäällikkö Outi Laiti. Eläkeliitto järjestää peliviikolla 5.11. seniorien pelitapahtuman.

– Nuorten kohdalla aletaan jo tunnustaa kilpapelaaminen uravaihtoehtona ja jokunen oppilaitoskin tarjoaa kilpapelaamista osana koulutusta. Pelibarometrin mukaan myös 97,8% suomalaisista pelaa ainakin jotakin. Senioripelaajien haasteena on verkostojen muodostuminen, aikuiset ja varttuneemmat pelaajat löytävät harvemmin ikäistänsä peliseuraa, Laiti jatkaa.

Eläkeliiton ja Sellon kirjaston järjestämän pelitapahtuman ohjelmassa on myös senioripaneeli, jossa keskustellaan pelaamisesta, sen hyödyistä ja ilmiöstä ylipäätään. Keskustelijoina ovat seniorit itse.

– Seniorit jätetään helposti marginaaliin, kun keskustellaan heitä koskevista asioista ja ilmiöistä. Me haluamme kuulla heidän näkökulmansa suoraan heiltä ja kysyä, miten näistä aiheista pitäisi keskustella sekä millaista tukea he itse haluavat nettimaailmassa toimimiseen.

Myös digitaalisten pelien ympärillä käytävä keskustelu hyötyy seniorien näkökulmasta.

– Peleistäkin keskustellaan usein joko haitat edellä tai hyötypelaamista korostaen. Keskustelu peilaa suomalaisen suoritusyhteiskunnan asenteita, jossa Pokémoneja ei voi keräillä poimimatta samalla ämpärillistä puolukkaa. Seniorit voivat pohtia muun muassa sitä, voiko täysin jonninjoutavia pelejä pelata vain omaksi ilokseen ja tuleeko ihmisen olla koko ajan hyödyksi, Laiti lisää.

Katso myös

Poliisiliitot: ”Ruotsin tilanteesta” on tullut Pohjoismaiden tilanne

Pohjoismaisten poliisijärjestöjen jäsenet joutuvat kohtaamaan yhä tukalammassa tilanteessa vakavaa rikollisuutta, toteavat pohjoismaisten poliisiliittojen puheenjohtajat yhteisessä …