Sähköinen resepti matkalle mukaan

On hyvä valmistautua tulevaan matkaan ja selvittää rokotustarve sekä tarvitaanko matkakohteeseen Schengen-todistus. Reseptilääkkeen käyttäjällä on hyvä olla reseptit mukana. Sähköisen reseptin saa tulostettua itse.

Matkalle mukaan otettavista reseptilääkkeistä on reseptit on oltava mukana, jotta voi todistaa mukana olevien lääkkeiden olevan henkilökohtaiseen käyttöön.

Jos käytössä on sähköinen resepti, matkalle voi ottaa:

  • lääkärin tulostaman potilasohjeen, jossa on lueteltu kaikki samalla kerralla määrätyt lääkkeet
  • apteekista tai lääkäriltä saatavan englanninkielisen yhteenvetotulosteen eli jäljennöksen sähköisistä resepteistä niiden lääkkeiden osalta, joita on ostettu apteekista
  • resepteistä suomenkielisen yhteenvedon, jonka voi itse tulostaa Omakannasta tai pyytää apteekista tai terveydenhuollosta. Omakanta-palveluun kirjaudutaan esimerkiksi pankkitunnuksilla.
  • Reseptilääkkeet kannattaa kuljettaa alkuperäisissä pakkauksissaan käsimatkatavaroissa. Kylmäsäilytystä vaativat lääkkeet tulee pakata niin, että ne säilyvät käyttökelpoisina. Ennen matkalle lähtöä on hyvä varmistaa kohdemaan maahantuontikäytännöt henkilökohtaisten lääkkeiden osalta.

Schengen-todistus apteekista

Mikäli lääkkeiden joukossa on huumaavia lääkkeitä tai keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä ja matkustaa Schengen-maihin*, on apteekista pyydettävä Schengen-todistus, joka todistaa oikeuden pitää hallussaan kyseisiä lääkkeitä.

Todistusta varten tarvitaan reseptit ja matkustusasiakirja (passi tai henkilökortti). Passin numero, tai Pohjoismaissa matkustettaessa henkilötunnus, merkitään todistukseen. Todistuksen voi hankkia apteekista, josta lääke on ostettu.

Muihin maihin matkustettaessa on aina etukäteen varmistuttava siitä, mitä henkilökohtaisia lääkkeitä saa kuljettaa mukanaan ja edellytetäänkö kuljettamiseen todistuksia tai erillisiä lupia.

Muista rokotukset ja vakuutus

Kaukomatkalle lähtevän on hyvä varmistaa hyvissä ajoin tarvittavat rokotteet (esim. hepatiitit, keltakuume, japanin aivokuume) ja malarialääkityksen tarve. Lisäksi on aina hyvä varmistaa, että 10 vuoden välein otettava jäykkäkouristusrokotus on kunnossa.

Pidemmälle matkalle kannattaa ottaa myös hampaan väliaikainen paikkausaine. Pitkillä mantereiden välisillä matkoilla aikaerorasitusta voi helpottaa melatoniini.

Lisäksi on hyvä varmistaa, että matkavakuutus on voimassa ja kattava myös sairauden varalle. Vakuutusyhtiöltä voi tiedustella listaa mahdollisista yhteistyölääkäreistä. Eurooppaan matkaavan kannattaa hankkia Kelasta Eurooppalainen sairausvakuutuskortti, jolla voi todistaa oikeuden lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä.

*Schengen-maat: Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.

Katso myös

Poliisiliitot: ”Ruotsin tilanteesta” on tullut Pohjoismaiden tilanne

Pohjoismaisten poliisijärjestöjen jäsenet joutuvat kohtaamaan yhä tukalammassa tilanteessa vakavaa rikollisuutta, toteavat pohjoismaisten poliisiliittojen puheenjohtajat yhteisessä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x