Rikostuomioiden täytäntöönpanoja lähettämättä

Oikeusministeriön alaisena toimiva Oikeusrekisterikeskus (ORK) on havainnut ongelmia rikosasioiden täytäntöönpanoa koskevien tietojen siirtymisessä tuomioistuimilta täytäntöönpanoviranomaisille.

Ongelmia on ollut useiden vuosien aikana, ja vuosina 2013–2019 ainakin 579 tuomiota on jäänyt lähettämättä käräjäoikeuksista eteenpäin Rikosseuraamuslaitokselle ja Oikeusrekisterikeskukselle, jotka vastaavat vankeus- ja sakkorangaistusten täytäntöönpanosta.

– Suhtaudun tähän äärimmäisen vakavasti. On selvää, että tällaista ei koskaan pitäisi päästä tapahtumaan. Olen vaatinut pikaista selvitystä tapahtuneesta ja toimenpiteistä, jotta tilanne saadaan välittömästi korjattua. Siihen saakka tämän on oltava kaikkien toimijoiden ykkösasia. Meidän kaikkien tulee voida luottaa siihen, että annettu tuomio myös pannaan täytäntöön, toteaa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Oikeusrekisterikeskus on informoinut asiasta oikeusministeriötä ja käräjäoikeuksia. Oikeusministeriö puolestaan on ongelman laajuuden ja keston selvittyä ilmoittanut siitä Oikeuskanslerinvirastolle.

Asian selvittäminen on kesken, mutta mahdollista on, että tuomioiden lähettämättä jäämisestä on aiheutunut tuomioiden vanhentumisia. Mikäli tuomio on vanhentunut, ei vankeusrangaistusta enää voida panna täytäntöön tai tuomittua sakkoa periä. Yksittäisten tapausten selvittäminen kuuluu Oikeusrekisterikeskukselle ja asianomaiselle käräjäoikeudelle.

– Kun järjestelmä on saatu ajan tasalle ja tuomiot asianmukaisesti eteenpäin, käymme asian huolellisesti läpi yhdessä keskeisten toimijoiden kanssa. On tärkeää varmistaa, ettei vastaava toistu ja että rakenteilla olevissa uusissa järjestelmissä on jokin asian pitkittymisestä ilmoittava mekanismi, oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen toteaa.

Käräjäoikeuksissa vuosittain annettavien rikostuomioiden määrä on noin 50 000. Käräjäoikeudet käyttävät ratkaisutoiminnassa Rikostuomiosovellusta ja ilmoittavat ratkaisuistaan sovelluksen kautta teknisenä jakeluna.

Rangaistuksen raukeaminen

Määräaikainen rangaistus raukeaa, jos sen täytäntöönpano ei ala määräajan kuluessa tuomion antamispäivän jälkeen.

Tuomio raukeaa, jos sen täytäntöönpano ei ole tuomion antamispäivästä laskettuna alkanut:

  • kahdessakymmenessä vuodessa, jos rangaistus on yli kahdeksan vuotta
  • viidessätoista vuodessa, jos rangaistus on yli neljä ja enintään kahdeksan vuotta
  • kymmenessä vuodessa, jos rangaistus on yli vuoden ja enintään neljä vuotta
  • viidessä vuodessa, jos rangaistus on enintään vuosi.

Sakkorangaistus raukeaa viidessä, sakon muunto- ja nuorisorangaistus kolmessa vuodessa. Yhdyskuntapalvelurangaistus raukeaa samoin kuin sitä vastaava vankeusrangaistus. Yhteisösakko raukeaa viidessä vuodessa ja menettämisseuraamus kymmenessä.

Vanhentumisaika lasketaan lainvoiman saaneen tuomion antamispäivästä lukien.

Seuraavista rikoksista saatu rangaistuksen toimeenpanokelpoisuus ei vanhene: elinkautinen vankeusrangaistus, joukkotuho, rikos ihmisyyttä vastaan, törkeä rikos ihmisyyttä vastaan, sotarikos tai törkeä sotarikos.

Katso myös

Poliisiliitot: ”Ruotsin tilanteesta” on tullut Pohjoismaiden tilanne

Pohjoismaisten poliisijärjestöjen jäsenet joutuvat kohtaamaan yhä tukalammassa tilanteessa vakavaa rikollisuutta, toteavat pohjoismaisten poliisiliittojen puheenjohtajat yhteisessä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x