Perustuslain muuttamiseen ei ole tarvetta

Perustuslain toimivuutta ja tarkistamistarpeita selvittänyt Helsingin yliopiston emeritusprofessori Mikael Hidén ei näe aihetta sen muuttamiseen. Perustuslaki on verraten uusi eikä sellaisia muutoksia ole selvityksen mukaan tapahtunut, joiden vuoksi lain muuttaminen olisi tarpeen.

Oikeusministeriö teetti selvityksen pohjaksi harkinnalle siitä, pitäisikö perustuslain tarkistamista varten asettaa valmisteluhanke tulevalla hallituskaudella. Selvityksessä tuli arvioida lain säännösten toimivuutta erityisesti lainsäädäntötyön kannalta sekä selvittää tulkintakäytännön kehittymistä.

– Selvitystoimeksiannon tavoitteena oli saada perusteltu käsitys siitä, antaako erityisesti viime vaalikaudella perustuslain merkityksestä lainsäädäntötyössä käyty keskustelu aihetta arvioida lain sisältöä. Selvityksessä ei itse laista johtuvia ongelmia tunnistettu, joten huomio on kiinnitettävä lain soveltamiskäytäntöihin sekä perustuslakikysymysten parempaan tunnistamiseen ja niihin liittyvien vaihtoehtojen arvioimiseen, toteaa kansliapäällikkö Pekka Timonen.

Selvityksessä tarkastellaan laajojen, koko järjestelmää koskevien muutosten tarpeellisuutta. Esimerkiksi lain noudattamisen valvonnassa nykyinen perustuslakivaliokunnan suorittama etukäteisvalvonta toimii Hidénin arvion mukaan hyvin eikä siitä ole syytä luopua. Erillinen valtiosääntötuomioistuin voisi periaatteessa toimia nykyisen valvonnan täydennyksenä, mutta käytännössä tarvetta tällaiseen on vaikea nähdä.

Myöskään yksittäisten perustuslain säännösten muuttamiseen ei nähdä tällä hetkellä syytä. Yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset voivat kuitenkin tuoda mukanaan myös säännösten muuttamistarpeita, Hidén toteaa.

Lisätietoja Petri Saarinen

Petri Saarinen

Katso myös

Hallitus on käynnistänyt parlamentaarisen keskustelun velkajarrusta

Pääministeri Petteri Orpon mukaan eduskuntapuolueilla on laaja yhteisymmärrys pohjoismaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta. Laajat julkiset palvelut ja sosiaaliturva …

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments