Ryhmäliikunta ja erilaiset ”jumpat” ovat monipuolisia fyysisen kunnon kohottajia. Askelsarjoja tai tanssia sisältävät tunnit kehittävät liikehallintaa ja kestävyyttä, kun taas esimerkiksi bodypump parantaa enemmän lihaskuntoa. Kaikista näistä tulee kuntoillessa huolehtia, sillä ne ovat terveyskunnon eri osa-alueita.
Usein liikuntaharrastus on alkuinnostuksen jälkeen jäänyt kesken. Yksi tavallisimmista syistä tähän on liian kova aloitus, sekä viikkokertojen että rasitustason suhteen. Esimerkiksi kovassa suosiossa olevat crossfit -tyyppiset lajit eivät välttämättä sovellu aivan aloittelijalle, varsinkin, jos harrastajalle on jo kertynyt vuosia tai aikaisempi liikuntahistoria on kovin passiivinen. ”Kerralla kunnolla” aiheuttaa herkästi liian suuria rasitustiloja. Tyypillisesti jumpassa rasittuvat polvet, alaselkä ja jalkapohjat.
Liiallinen suorittaminen, puhutaanpa sitten toistojen määristä tai vauhdista, ei ole viisasta. Kuten ei sekään, että vain heiluttaa painoja tietämättä millä lihaksilla liike suoritetaan. Raskain liike ei aina ole se tehokkain, jos liikkeen tekee ”väärien” lihasten kompensoimana eri tavalla kuin on tarkoitus. Heikko lihas jää edelleen heikoksi ja rasitusvammojen ja muiden tuki- ja liikuntaelinoireiden riskit kasvavat.
Lihastasapaino- ja liikehallintakartoituksilla selviää ovatko lihakset tasapainoisen vahvoja toisiinsa nähden ja missä on kehitettävää voiman, liikehallinnan tai liikkuvuuden suhteen. Kun heikot lenkit ovat selvillä, niitä kehittävää harjoittelua voi hyvin tehdä kotonakin.
Liikuntaharrastuksen aloittamista suositellaan ohjauksessa. Oman kunnan urheiluseurat, aikuisopistot tai kuntokeskukset tarjoavat usein aloittelijoille sopivia tunteja.