Moni valitsee aurinkolasinsa niiden ulkonäön perusteella miettimättä varsinaista käyttötarkoitusta. Aurinkolasien valinnassa kannattaa ottaa huomioon paljon muutakin, jotta ne eivät jää yhden kesän ihmeeksi.
Pimeän talven jälkeen kevätaurinko houkuttelee nauttimaan kirkkaasta ulkoilmasta kaikin aistein. Valon määrän lisääntyessä on tärkeää suojata silmät haitalliselta UV-säteilyltä, joka voi aiheuttaa muun muassa sarveiskalvon ärtymistä ja pidemmällä aikavälillä nopeuttaa jopa harmaakaihin syntymistä.
Aurinkolaseja valitessa tärkein kriteeri on sataprosenttinen UV-suoja, sillä auringonvalo sisältää runsaasti UV-säteilyä. Riittävän suojauksen tunnistaa linssin UV 100 % – tai UV 400 -merkinnästä.
Lapsen silmä on UV-säteilylle vielä herkempi kuin aikuisen, minkä vuoksi lasten silmien suojaaminen on vähintään yhtä tärkeää kuin omien. Mitä nuorempana aurinkolasien käyttö aloitetaan, sitä paremmin lapsi yleensä tottuu niiden pitämiseen.
Suojaavuuteen vaikuttaa myös kehyksen istuvuus. Aurinkolasien kehyksen on oltava oikean kokoinen ja sen tulee istua lähellä kasvoja, jotta kirkas valo ei pääse häikäisemään yläkautta, alakautta tai sivuilta.
Esimerkiksi urheiluun tarkoitetuissa aurinkolaseissa kehyksen tulisi istua sopivan tiiviisti, jotta ne pysyvät tukevasti päässä. Autoillessa kehys ei puolestaan saisi rajata näkökenttää.
Aurinkolasit käyttötarpeen mukaan
Aurinkolasien ominaisuudet, kuten linssin sävy, tummuus ja pinnoitteet, kannattaa aina valita käyttötarkoituksen mukaan.
Valintaa tehdessä on tärkeää miettiä, millaiseen käyttöön lasit tulevat. Urheilussa aurinkolaseille on eri tarpeet kuin autoilleissa tai kaupungilla.
Ruskean ja punertavan sävyiset linssit sopivat hyvin autoiluun ja keväthangille, sillä ne parantavat kontrastia ja auttavat erottamaan muodot taustasta. Harmaan ja vihreän sävyiset linssit muuttavat vähiten värien todellista sävyä. Kellertävämmät sävyt puolestaan toimivat erityisesti sumuisella ja vähävaloisella säällä.
Mitä kirkkaammissa olosuhteissa aurinkolaseja käyttää, sitä tummempi linssin tulee olla. Jos liikkuu paljon vesillä tai hangilla, tulee tummuusasteen olla voimakas, vähintään 85 %. Tavallisessa arkikäytössä voi sen sijaan olla jopa parempi, että linssi on hieman vaaleampi, jolloin näkee hyvin myös pilvisemmällä säällä.
Pinnoitteilla lisää käyttöikää ja näkemisen mukavuutta
Polarisoiva pinnoite sopii erityisesti autoiluun ja vesille, sillä se poistaa häikäiseviä heijastumia vaakapinnoilta. Kalastajat käyttävät polarisoivia linssejä mielellään, sillä ne auttavat näkemään myös vedenpinnan alle.
Naarmujen syntymistä ehkäisevä kovapinnoite tuo linssille puolestaan lisää käyttöikää. Pinnoitteesta on hyötyä esimerkiksi rannalla, missä hiekka naarmuttaa helposti linssin pintaa. Heijastuksenestopinnoite sen sijaan vähentää silmien rasitusta, sillä nimensä mukaisesti se vähentää valon heijastumista silmiin.
Voimakkuudet myös aurinkolaseihin
Useimpiin aurinkolasimalleihin saa nykyään linssit omilla vahvuuksilla. Kun aurinkolaseissa on samat voimakkuudet kuin silmälaseissa, ei lasien vaihtaminen rasita silmiä.
Yksi vaihtoehto on myös tummuva linssi, jolloin samoihin laseihin saa sekä aurinkolasit että silmälasit. Tummuvan linssin teknologia toimii UV-säteilyn mukaan eli kun menet ulos, linssi alkaa automaattisesti tummua ja kun tulet sisälle, se vaalenee pikku hiljaa. Ääripäät ovat lähes kirkkaasta linssistä aurinkolasitummuuteen, jolloin ne toimivat sekä perinteisinä silmälaseina että aurinkolaseina.