Helppoa hyötyliikuntaa – pyöräile työmatkat

Lämmin syksy tarjoaa mukavat olosuhteet aloittaa työmatkapyöräily. Se on tehokasta terveysliikuntaa, joka ei rasita tärähdyksille herkkiä jalkojen niveliä. Pyöräily kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa, auttaa painonhallinnassa, parantaa lihasvoimaa ja liikkuvuutta, sekä kehittää tasapainoa ja koordinaatiota. Jalkojen suuret lihasryhmät työskentelevät pyöräillessä tehokkaasti ja koko kehon on oltava mukana.

Pyöräily on ekologinen tapa kulkea, mikäli on halukas omalta osaltaan vähentämään liikenteen ympäristöhaittoja. Mitä useampi siirtyy ratin takaa satulan päälle sitä pienemmät ovat liikenteen päästöt. Pyöräillen voit olla perillä nopeammin kuin autolla. Liikennevälineenä pyörä on kaupungissä nopein kulkupeli alle seitsemän kilometrin matkoilla. Pyöräily harrastuksena on Suomessa toiseksi suosituin liikuntamuoto kävelyn ollessa suosituin. Harrastajien määrä hipoo jo miljoonaa.

Ajoasento kuntoon

Ihmiset ovat vaihtelevan kokoisia, joten on tärkeää valita ja säätää pyörä kunkin omien mittojen mukaan. Pyöräilijän koon lisäksi säätöihin vaikuttavat haluttu ajoasento ja ajotyyli. Oikeilla satulan ja tangon säädöillä ajoasento saadaan oikeaksi, jolloin kehon paino jakautuu tasaisesti. Väärästä asennosta voi aiheutua selkä- tai jalkavaivoja ja polkeminen on tehotonta. Satulan korkeuden ja asennon sekä ohjaustangon asennon saa itselleen sopivaksi kokeilemalla. Mikäli ajotuntumaa ei saa mukavaksi säätämällä, pyörään kannattaa vaihdattaa osia esim. erilevyinen satula tai erimittainen ohjainkannatin.

Satulassa istuen pitää varpaiden ylettyä nilkat suorina juuri ja juuri maahan. Kantapäiden pitää myös ylettyä polkimiin, eikä polvi saa olla liikaa koukussa ala-asennossa. Eli korkeus niin että polveen jää pieni kulma kun jalka on ala-asennossa. Polvi ei saa mennä suoraksi. Kulmaa voi olla enemmänkin jos se tuntuu luontevalta. Liian alas kuitenkaan ei kannata laittaa penkkiä, jolloin polkutehoa katoaa. Laita penkki etu-takasuunnassa keskelle satulankiinnityskiskoja ja satula vaaka-asentoon. Satulassa ei kuulu keinua polkiessa puolelta toiselle ja siinä on oltava luonnollista istua. Painon pitää jakautua tasaisesti istuimelle ja ohjaustangolle. Ranteiden asennon on oltava luonnollinen ja kyynärpäiden hieman koukussa, sekä hartioiden rentoina.

Pyörä kannattaa myös pitää kunnossa ja huoltaa säännöllisesti. Rengaspaineet on syytä tarkistaa ainakin silmämääräisesti tai sormin ennen lähtöä. Tärkein varuste on kypärä ja liikennesääntöjen osaaminen. Myös heijastimet, valaisimet eteen ja taakse, pumppu sekä soittokello ovat hyviä varusteita.

Katso myös

Lääkärinlausunto ajokorttia varten hankittava jatkossa yksityiseltä

Hallitus esittää lakimuutosta, jonka mukaan ajokorttia varten tarvittavat lääkärinlausunnot olisi jatkossa hankittava pääsääntöisesti yksityisiltä palveluntarjoajilta. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x