Vuoden Retkikohde 2015

Vuoden Retkikohde 2015 yleisöäänestyksen on voittanut Mikkelin ja Kouvolan välillä sijaitseva Mäntyharju-Repovesi-reitistö. Voittaja saa palkinnoksi Suomen Messusäätiön myöntämän 5 000 euron stipendin, jolla on tarkoitus kehittää aluetta edelleen.

Tämän vuoden kilpailun teemana olivat retkeilypalvelut. Kilpailussa haettiin ympärivuotiseen retkeilyyn sopivaa luontoretkikohdetta, jossa on viime vuosina kehitetty aktiivisesti retkeilypalveluita, kuten reittejä, opastettuja retkiä ja välinevuokrausta.

Retkeilijän palveluihin panostetaan

Reitti Mäntyharjulta Repovedelle on noin 33 kilometriä pitkä. Se sijoittuu harjujen ja metsäjärvien väliselle alueelle, jonne levittäytyy erilaisia maastopyörä-, patikointi – ja melontareittejä. Reitin varrella on tyypillistä eteläsavolaista maisemaa, kuten järvenreunusmaisemaa, pitkospuita, suopursuja ja koivikkoa. Repoveden kansallispuiston alueella maisemat muuttuvat toisenlaisiksi – kymmenien järvien ja lampien muodostamasta metsämaisemasta nousee mahtavia mäkiä ja jylhiä kallioita.

– Tämän reitin valtteja ovat hyvät yhteydet. Tänne pääsee junalla ja retkeilyreittien lähtöpiste on lähellä Mäntyharjun keskustaa. Majoitusta löytyy alku- ja loppupisteiden lisäksi myös reitin varrelta, sekä lakanoissa että luonnon helmassa. Samalle retkelle voi yhdistää melontaa, patikointia, kalliokiipeilyä ja maastopyöräilyä. Nämä ominaisuudet erottavat tämän reitin monista muista reittikokonaisuuksista, kertoo Mäntyharjun kunnan matkailu -ja markkinointisihteeri Piia Mäkilä.

– Reittien palvelut on suunniteltu reitin ja retkeilijöiden ehdoilla. Mietimme, millaisia palveluita retkeilijät missäkin kohdassa retkeään tarvitsevat. Retkeilypalveluiden lisäksi reitin varrella on mm. museo, kahviloita ja bed&breakfast-paikkoja, Mäkilä jatkaa.

Talviaikaan maastossa voi lumikenkäillä, hiihtää, retkiluistella ja laskea pulkalla. Lisäksi Suomen Ladun paikallisyhdistys on piilottanut kaikkien reittien varrelle geokätköjä. Uusituilta nettisivuilta löytyvät kootusti alueen retkeilypalvelut retkiluistelusta vesitakseihin ja saunoihin. Sivustolla myös esitellään päiväretkille sopivia reittejä.

– Erilaisille retkeilijöille on tarjolla erilaisia reittejä. Eräretkeilijän unelmakohde on Keisarinlähteen melontakierros, jonka varrella ei ole kahviloita ja muita palveluita. Lisäksi meillä on 22 kilometriä pitkä luonto- ja kulttuuripolku, joka esittelee kiinnostavia yksityiskohtia reitin varrelta: eläimiä, kulttuuria ja luontoa. Nostamme esiin sellaisia asioita, joita ei netistä löydä.

Kansainvälisille markkinoille

Kilpailun palkintosumman, 5000 euroa, lahjoittaa Suomen Messusäätiö. Palkintoraha käytetään konkreettisiin asioihin, jotka parantavat retkeilykokemusta ja edesauttavat kohteen markkinointia.

– Palkintorahalla voisimme tehdä esimerkiksi saksankieliset nettisivut, joiden avulla paikallisten yritysten on helpompi valloittaa Keski-Euroopan markkinoita. Lisäksi suunnitteilla on vedenkestävä, kulttuurikohteita esittelevä kartta melojille, visioi Mäkilä.

Vuoden Retkikohde -kilpailu järjestettiin nyt yhdennentoista kerran. Kilpailun tavoitteena on parantaa retkeilykohteiden tunnettuutta ja auttaa luonnossa liikkujia löytämään uusia retkireittejä. Kilpailun voittaja valittiin nettiäänestyksellä, johon osallistui kaikkiaan 4500 retkeilijää. Yleisö sai äänestää ammattilaisraadin valitsemien kymmenen finalistin joukosta suosikkiaan. Voittaja kahmi neljänneksen kaikista annetuista äänistä.

Katso myös

juoko kissa

Juoko kissasi tarpeeksi vettä

Nesteytys on tärkeää, myös kissoille. Kissa on alun perin aavikkoeläin, joka sai tarvitsemansa nesteen ruoasta. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x