Tartuntatauti-ilmoitus koronasta laaditaan hoidon jälkeen

Valtioneuvosto on muuttanut tartuntataudeista annettua asetusta, jonka myötä lääkärin tartuntatauti-ilmoitus koronavirustaudista (Covid-19) tehdään potilaan hoitojakson päätyttyä. Lääkäri on velvoitettu tekemään ilmoituksen koronavirustyypin aiheuttamaan vaikeaan infektioon (Covid-19) sairastuneesta potilaasta.

Potilaan hoito päättyy, kun potilas kotiutuu, siirtyy toiseen hoitolaitokseen tai hän kuolee. Asetus tuli voimaan 25. toukokuuta 2020, joka on muuttanut jonkun verran tilastointia.

Koronaviruksen aiheuttama vaikea infektio lisättiin yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi tartuntatautiasetukseen 14.2.2020 lukien. Muista valvottavista ja yleisvaarallisista tartuntataudeista kuin Covid-19 -taudista lääkärin tartuntatauti-ilmoitus tehdään edelleen viimeistään seitsemän vuorokauden kuluessa taudin toteamisesta.

Lääkärin ei tarvitse tehdä tartuntatauti-ilmoitusta niistä epäillyistä tautitapauksista, joiden testi on jäänyt negatiiviseksi. Myöskään henkilöistä, jotka ovat saaneet positiivisen testituloksen pelkässä vasta-ainetestissä, ei tehdä lääkärin tartuntatauti-ilmoitusta. Asetuksen mukaan lääkärin ja hammaslääkärin on salassapitosäännösten estämättä tehtävä ilmoitus epäilemästään tai toteamastaan yleisvaarallisesta ja valvottavasta tartuntatautitapauksesta.

Laboratoriot ilmoittavat kaikki positiiviset testitulokset erikseen. Laboratorion tartuntatauti-ilmoitus sisältää potilaan tunnistetietojen lisäksi tiedon hoitopaikasta, näytteenottopäivämäärästä, tutkimuslöydöksestä, mikrobin toteamistavasta, näytteen laadusta ja ilmoittavan laboratorion nimestä.

Lääkärin ilmoituksen avulla Covid-19 -tapauksista saadaan tärkeää lisätietoa muun muassa taudinkuvasta, potilaan taustasairauksista, hoidosta ja hoidon lopputuloksesta. Laboratorion ilmoitus mahdollistaa osaltaan sen, että rekisteriin saadaan ajantasaiset perustiedot myös ilman lääkärin ilmoitusta.

Sekä laboratorion että lääkärin tartuntatauti-ilmoituksilla kerättävät tiedot Covid-19 -tapauksista kerätään THL:n ylläpitämään tartuntatautirekisteriin.

Valtioneuvoston asetus tartuntataudeista annetun valtioneuvoston asetuksen 7 §:n muuttamisesta

Katso myös

Särkylääke voi olla koiralle vaarallinen

Ihmisille tarkoitetut kipua lievittävät lääkkeet, joiden vaikuttava aine on ibuprofeiini tai parasetamoli voivat aiheuttaa koiralle …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x