Kansainvälisen suojelun lupien kestot lyhenevät ja suojelu muuttuu väliaikaiseksi

Kansainvälisen suojelun lupiin tulee muutoksia 2.1.2025 alkaen, kun ulkomaalaislain muutokset tulevat voimaan. Turvapaikka ja jatkolupa pakolaisaseman perusteella myönnetään jatkossa jopa kolmeksi vuodeksi aiemman neljän vuoden sijaan. Ensimmäinen toissijaisen suojelun lupa myönnetään vuodeksi ja jatkolupa toissijaisen suojelun perusteella kahdeksi vuodeksi aiemman neljän vuoden sijaan.

Suojeluaseman väliaikaisuus edistää hallittua maahanmuuttoa

Suojelun muuttuminen väliaikaiseksi tarkoittaa sitä, että Maahanmuuttovirasto arvioi kansainvälisen suojelun jatkamisen tarvetta aiempaa useammin. Tarkoitus on myöntää asiakkaalle kansainvälistä suojelua vain sen aikaa, kun hän tarvitsee sitä.

– Suojelun jatkon tarpeeseen vaikuttavat esimerkiksi asiakkaan kotimaan turvallisuustilanne ja hänen mahdolliset matkansa sinne. Kansainvälisen suojelun lupien kesto lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Muutoksilla pyritään siihen, että suojeluasema poistetaan aiempaa tehokkaammin henkilöiltä, jotka eivät sitä enää tarvitse. Myös Suomessa tehdyt rikokset vaikuttavat aiempaa enemmän kansainvälisen suojelun myöntämiseen ja lakkauttamiseen, kertoo kansainvälisen suojelun jatko- ja pysyvien oleskelulupien prosessinomistaja Tommi Vallin.

Lakimuutos lisää uusia perusteita myös kansainvälisen suojelun myöntämättä jättämiselle ja lakkauttamiselle. Turvapaikka jätetään jatkossa myöntämättä tai lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle, koska hänet on tuomittu erityisen törkeästä rikoksesta. Toissijainen suojeluasema jätetään myöntämättä tai lakkautetaan silloin, kun on syytä olettaa henkilön olevan vaaraksi yhteiskunnalle tai kansalliselle turvallisuudelle, tai hän aseman saatuaan tekee esimerkiksi törkeän rikoksen.

– Suojeluasema voidaan lakkauttaa rikollisen toiminnan perusteella, jos henkilö on tehnyt rikoksen sen jälkeen, kun laki on tullut voimaan 2.1.2025. Kansalliseen turvallisuuteen perustuvan lakkauttamisen osalta vastaavaa rajoitetta ei ole, kertoo suojeluaseman lakkauttamis- ja peruuttamisharkinnan prosessinomistaja Mikko Keski-Nirva. 

Jos suojeluaseman menettänyttä henkilöä ei voida poistaa maasta palautuskiellon takia, hänelle myönnetään tilapäinen oleskelulupa vuodeksi kerrallaan.

Katso myös

Suomi toimii Etyjin puheenjohtajana

Suomi aloitti Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin puheenjohtajana 1. tammikuuta 2025 alkaen. Puheenjohtajuuskaudellaan Suomi painottaa …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x