Helposti ajatellaan, ettei kaatuminen ole niin vakavaa, jos selviää pelkällä säikähdyksellä. Kuitenkin vähintään joka toinen kaatuminen aiheuttaa jonkin vamman ruhjeista venähdyksiin ja 5-10 % kaatumisista aiheuttaa vakavan vamman, kuten luunmurtuman tai päävamman.
Lonkka-, ranne- ja olkavarren yläosan murtumista yli 90 % aiheutuu kaatumisesta. Joka kolmas 65 vuotta täyttänyt henkilö kaatuu vuosittain.
”Aina kaatuessa ei onneksi käy pahasti, mutta mitä enemmän ikävuosia kertyy, sitä todennäköisemmin seurauksetkin ovat vakavia”, kertoo Voimisteluliiton projektipäällikkö Jenni Tuomela.
”Kaatumisen syy on hyvä selvittää, koska moneen tekijään voi vaikuttaa. Syynä voi olla esimerkiksi huono tasapaino, alentunut lihasvoima tai kävelyvaikeudet”, Tuomela sanoo.
Tasapaino- ja lihasvoimaharjoitteet auttavat
Tehokkain yksittäinen tapa pienentää omaa kaatumisriskiä on tasapainon harjoittaminen ja lihasvoiman kasvattaminen.
”Liikkuminen ilman hyvää tasapainon hallintaa on haastavaa. Tasapainoa voi harjoittaa erilaisilla täsmäharjoitteilla, esimerkiksi tasapainolaudalla tai -tyynyllä. Myös tanssi ja jumpat, joissa liikesuunnat vaihtuvat ja liikkujan täytyy mukauttaa omaa liikkumistaan jatkuvasti, liikesarjan ja muiden liikkujien mukaan, ovat erinomaisia tasapainon kehittämiseen ja ylläpitoon”, jatkaa Tuomela.
Kuten aina kehitykseen tähtäävässä harjoittelussa, tulee myös tasapainoa harjoittaa säännöllisesti ja monipuolisesti haastetta vähitellen lisäten. Yhdellä jalalla seisominen harjoittaa tasapainoa aikansa, mutta jotta kehitys jatkuu ja siirtyy arjen tekemiseen, harjoitukset on hyvä siirtää arkisiin tilanteisiin ja lisätä vaikeusastetta. Pelkkä tasapainoharjoittelu ei kuitenkaan riitä. Etenkin isot lihasryhmät alaraajoissa, eli pakaroiden ja reisien lihaskunnosta kannattaa pitää huolta.
”Jaloista täytyy löytyä riittävästi voimaa ja nopeutta, jotta tasapainon ylläpitämiseksi tarvittavat liikkeet on mahdollista tehdä ja pystyssä pysyy myös haastavammissa olosuhteissa. Hyvä lihasvoima etenkin alaraajoissa on välttämättömyys. Kyykky tai pari tv:tä katsellessa tai kahvia keittäessä ei ole kenellekään haitaksi, eikä säännöllinen lihasvoimaharjoittelukaan ohjatusti jumpassa”, kertoo Tuomela.
Myös rajoitteet nivelten liikkuvuuksissa, etenkin jalassa ja nilkassa, näkyvät kävelyn turvallisuudessa. Siksi nivelten riittävästä liikkuvuudesta on tärkeää huolehtia, sillä esimerkiksi nilkan alentunut liikkuvuus vaikuttaa merkittävästi kävelyn turvallisuuteen ja kaatumisriskiin.
Säännöllinen viikoittainen liikunnan harrastaminen on tehokas tapa pitää itsensä myös todennäköisemmin pystyssä. Jumpissa ja tanssitunneilla saa samalla kertaa harjoitettua monia niistä tekijöistä, joita tarvitaan liukkailla keleillä. Tärkeintä on löytää itselleen mukavin ja sopivin tapa liikkua, joka aidosti tuottaa myös iloa. Terveysvaikutukset tulevat mukavana kylkiäisenä ja tulokset näkyvät myös jäisillä kaduilla kävellessä.
Kaatumisiin kuolee yli 1200 vuosittain
Tilastokeskuksen mukaan tapaturmaisiin kaatumisiin ja putoamisiin kuolee vuosittain yli 1 200 henkilöä. Tämä oli yli puolet kaikista tapaturmakuolemista. Viime vuosina erityisesti miesten kaatumisturmat ovat lisääntyneet. Kuolemaan johtaneista kaatumistapaturmista neljä viidestä tapahtui yli 75-vuotiaille. Yleisin tapaturmapaikka oli koti.
Valtaosa kaatumisturmista tapahtui yli 75-vuotiaille. Kaatumisiin kuolleiden keski-ikä oli miehillä 81 vuotta ja naisilla 88 vuotta. Sekä naisilla että miehillä oli kaatumiskuolemia väestöön suhteutettuna sitä enemmän mitä vanhemmasta ikäryhmästä oli kyse. Lisäksi miehille tapahtui kaikissa ikäryhmissä suhteellisesti selvästi enemmän kuolemaan johtaneita kaatumisia kuin naisille.