Viikoittainen voimaharjoittelu hyödyttää iäkkäitä

Jo kerran viikossa tehty voimaharjoittelu kuntosalilla on hyödyllistä yli 65-vuotiaiden terveydelle. Hyödyt näkyivät veriarvojen, lihasvoiman ja henkisen hyvinvoinnin paranemisena. Voimaharjoittelu on tärkeää läpi elämän, mutta vähäisempikin harjoittelu hyödyttää iäkkäitä.

– Henkilöt, joiden verenpaine-, kolesteroli-, glukoosi- ja tulehdusarvot olivat korkealla, hyötyivät eniten yhdeksän kuukauden voimaharjoitteluohjelmastamme. Kaksi tai kolme kertaa viikossa harjoittelu ei lisännyt näitä hyötyjä, yliopistotutkija Simon Walker Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta kertoo.

Kansalliset ja kansainväliset suositukset opastavat harjoittamaan lihasvoimaa vähintään kaksi kertaa viikossa. Myös tässä tutkimuksessa lihaskasvu ja rasvan palaminen olivat tehokkaampia enemmän kuin kerran viikossa harjoitelleilla.

– Kerran viikossa suoritettu harjoittelu riitti kuitenkin hyvin iäkkäille ihmisille parantamaan päivittäisistä toiminnoista selviämistä. Kauppakassien kantoon, portaiden kävelyyn ja WC-pöntölle istumiseen tarvitaan lihasvoimaa, jota voimaharjoittelulla voidaan parantaa, Walker sanoo.

Hyötyjä myös henkiseen hyvinvointiin

Koehenkilöiden yleinen hyvinvointi parani myös yhdeksän kuukauden harjoittelun aikana. Harjoittelumäärä (1–3 krt/vko) ei vaikuttanut tähänkään muutokseen. Koehenkilöiden hyvinvoinnin ja harjoittelumotivaation paraneminen tutkimusjakson aikana oli tärkeää, sillä juuri ne henkilöt jatkoivat harjoittelua myös tutkimuksen jälkeen. Tutkijoiden mukaan on erittäin tärkeää tunnistaa, että voimaharjoittelulla on monia hyötyjä iäkkäille ihmisille.

– On hyvä muistaa, että koehenkilöt harjoittelivat kovaa ja turvallisesti tutkimuksen aikana. Kehittymisen kannalta oli tärkeää, että painoja lisättiin säännöllisesti. Jokaista harjoitussessiota valvottiin tarkasti varmistaen oikeat harjoittelutekniikat, Walker sanoo.

Tutkimuksessa oli mukana 65–75-ikäisiä miehiä ja naisia. 106 henkilöä harjoitteli kuntosalilla 1–3 kertaa viikossa valvotuissa olosuhteissa. Harjoitteet sisälsivät liikkeitä koko vartalon lihaksille. Liikkeinä olivat esimerkiksi jalkaprässi, penkkipunnerrus, vatsarutistus ja selkäojennus. Henkilöt suorittivat 2–5 sarjaa, 4–12 toistoa ja ainakin yksi sarja oli suoritettu uupumukseen asti.

Katso myös

Mitä sydämen syke kertoo terveydestäsi?

Miten sydän vanhenee, kannattaako omaa sykettä seurata ja onko korkea leposyke aina merkki huonosta kunnosta? …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x