Suurin osa meistä vaihtaa hammasharjan kahdesti vuodessa, vaikka se on liian harvoin. Suumme bakteerit, myös ne huonot, siirtyvät suustamme hammasharjaan.
Kylpyhuoneen kostea ja lämmin ympäristö on bakteereille oiva kasvualusta. Otollisissa olosuhteissa bakteerit jakaantuvat 20 minuutin välein. Harja pitää vaihtaa myös silloin kun harjakset eivät ole enää suorassa, sillä puhdistusteho vähenee kun harja menettää muotonsa. Osa aikuisista harjaa liian kovaa ja lapsilla puolestaan on tapana pureskella harjaspäätä. Hammaslääkärit ja suuhygienistit suosittelevat, että hammasharja vaihdetaan vähintään kolmen kuukauden välein.
Kannattaa myös varmistaa, että harjakset säilyttävät alkuperäisen muotonsa. Harjasten suunnittelussa on kiinnitetty huomiota siihen, että ne puhdistavat hampaat mahdollisimman hyvin. Tätä ne eivät tee jos harjakset menettävät muotonsa. Hammasharjastakin voi päätellä hinkkaako liian kovaa. Yleensä silloin harjaspäät sojottavat eri suuntiin. Voimakas harjaaminen ei tee hampaista puhtaampia ja aiheuttaa yleensä vain harmeja kun ienraja nousee ylöspäin ja hammaskaula paljastuu. Ikenen alta paljastuva juuri ei ole yhtä vankkaa kuin normaalisti näkyvissä oleva osa hampaasta, jonka päällä on kiillettä. Lapset taas pureskelevat usein harjaspäätä hampaiden harjauksen yhteydessä ja taaperoilla harjan vaihto voi tulla siksi eteen parinkin viikon välein. Niin lapsille kuin aikuisille kannattaa valita pehmeä harjaspää. Se puhdistaa yhtä hyvin kuin medium tai kova harjaspää, mutta on niitä hellävaraisempi.
Vinkkejä helpottamaan vaihtamisen muistamista:
-Vaihda hammasharja vuodenajan vaihtuessa: Talvella, keväällä, kesällä ja syksyllä.
-Vaihda hammasharja kun menet lomalle: pääsiäisenä, kesälomalla, syyslomalla, joululomalla.
-Uuden hammasharjan voi ostaa silloin, kun ostaa uuden hammastahnan.
Hyvä suuhygienia alkaa lapsena
Lasten hampaiden reikiintyminen on Suomessa varsin yleinen ongelma. Reikiintyneitä, paikattuja tai karieksen vuoksi poistettuja hampaita on jo 5-vuotiailla. Vain 20 % selviää täysi-ikäiseksi ilman reikiä.
Lasten hampaidenhoidolliset tarpeet vaihtelevat iän mukaan. Hammasharjaan voi tutustua jo ennen ensimmäisen hampaan puhkeamista jos hammasharjan malli on sellainen, että sen voi turvallisesti antaa lapselle. Liian pitkä varsi saattaa työntyä vahingollisesti kurkkuun, lyhyen ja pyöreän varren kanssa tätä vaaraa ei ole.
6–9-vuotiaana harjataan jo rautahampaita. Siksi niistä huolehtiminen on erittäin tärkeää. Toki jo maitohampaiden kunto ennustaa rautahampaiden kuntoa. Lasten hampaiden harjaustulos tulisi tarkistaa ainakin 10-vuotiaaksi saakka, sillä vasta silloin lasten käsien motoriikka on kehittynyt niin pitkälle, että takahampaatkin tulee pestyä.