Helsingin Veturitie ja Pasilan asema lähes valmiita

Uuden Veturitien eilen avattu ensimmäinen vaihe tuo reilusti lisää kapasiteettia Pasilan autoliikenteeseen. Yhdessä lokakuun puolivälissä ovensa avaavien Mall of Triplan ja Pasilan aseman kanssa se tuo ison helpotuksen myös alueella liikkuvien pyöräilijöiden, jalankulkijoiden ja joukkoliikenteen käyttäjien arkeen.

Mall of Triplan ja Pasilan uuden aseman avajaisia juhlitaan lokakuun puolivälissä, jota ennen Teollisuuskadun tunneli ja osa Veturitiestä avautuvat autoliikenteelle.

– On varsin harvinaista, että keskelle Helsinkiä avataan liki kilometrin verran täysin uutta katua. Tätä on nyt neljä vuotta rakennettu, ja lopputuloksessa näkyy tuhansien ammattilaisten työpanos, sanoo YIT:n työpäällikkö Aapo Urjanheimo.

Helsingin kaupungin projektinjohtaja Harri Verkamo on vakuuttunut, että uudet kadut, helpottavat monen Helsingissä liikkuvan jokapäiväistä arkea.

– Nyt konkretisoituvat monet pitkään työn alla olleet muutokset. Veturitiestä tulee Helsingin suurimpia sisäänajo- ja kauttakulkuväyliä. Sitä pitkin pääsee Triplaan ja sen pohjoispuolelle asti. Lisäksi Pasilassa liikkujien käyttöön on tullut uusi suora tunneliyhteys Teollisuuskadulta Veturitielle. Aiemmin autoilijoiden on pitänyt ajaa ahtaampaa reittiä Ratapihantien ja Pasilansillan kautta, Verkamo kertoo.

Kadut suunniteltu nykyistä suuremmille liikennemäärille

Uudet kadut tuovat välitöntä helpotusta liikkumiseen Pasilan alueella. Koska Pasilaa ja sen lähiseutuja kehitetään myös jatkossa voimakkaasti, katujen kapasiteetti on laskettu huomattavasti nykyistä suuremman liikennemäärän mukaan.

– Katuverkkoa suunniteltaessa ratkaisut mitoitetaan yleensä 15–20 vuotta eteenpäin. Veturitien uusi linjaus on suunniteltu pysyväksi ratkaisuksi, joka kestää liikennemäärien kasvun nykyistä huomattavasti suuremmiksi. Huomioon on otettu alueen kasvavat asukasmäärät ja lähiseudulla vaikuttavat isot liikennehankkeet, kuten Tuusulanväylän ja Hakamäentien parannukset, kertoo Verkamo.

Liikennesuunnittelun pohjana tehdyt simuloinnit on mitoitettu vuoden 2035 mukaan. Silloin Teollisuuskadun tunnelissa liikkuu ennusteiden mukaan keskimäärin noin 15 000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Triplan kohdalla arvioidaan kulkevan noin 35 000 ajoneuvoa vuorokaudessa ja Hartwall Areenan kohdalla yli 45 000. Syksyllä 2019 liikennemäärät ovat huomattavasti pienempiä.

Lisää tilaa pyörille, kävelijöille ja joukkoliikenteelle

Kun kauppakeskus ja asema aukeavat, paranee myös joukkoliikenteen, pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden arki.

– Kun autoilijat oppivat käyttämään Veturitietä ja Teollisuuskadun tunnelia, niin autoliikenne Pasilan sillalla vähenee. Molemmin puolin Pasilan siltaa avataan aikaisempaa leveämpi jalkakäytävä ja pyörätie, ja kaikki aseman jalankulkualueet on lämmitetty. Aseman vierestä löytyy 500 pyöräpaikkaa ja Triplasta moninkertaisesti lisää, Verkamo esittelee.

Joukkoliikenteen vaihtoasiakkaille on tarjolla paremmat kulkuyhteydet. Niin bussien, ratikoiden kuin taksien pysäkit on keskitetty asemahallin edustalle. Pysäkkien koot ovat kasvaneet ja odotustilaa on enemmän. Myös junamatkustajia palveleva asemahalli on kasvanut ja kytkeytynyt viereiseen kauppakeskukseen.

Mall of Triplan ja asemahallin avautuminen tarkoittaa, että Pasilan väliaikaisen aseman on aika jäädä eläkkeelle. Sen purkutyöt alkavat tammikuussa 2020. Työt hoidetaan pääosin öisin.

– Väliaikainen asema on tehnyt työnsä kunnialla. Jos sitä ei olisi rakennettu, vanha asema olisi pitänyt purkaa ja uusi rakentaa osissa, mikä olisi pidentänyt koko Triplan rakentamisaikaa liki kahdella vuodella, Urjanheimo toteaa.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x