Europarlamentaarikko Heidi Hautala on jättänyt Euroopan komissiolle kirjallisen kysymyksen Ruotsin poikkeusluvasta valmistaa ja myydä nuuskaa. Hautala painottaa, että Ruotsi ei ole pystynyt täyttämään nuuskan valmistukseen ja myyntiin liittyvän poikkeusluvan kriteerejä.
Hautala on huolissaan nuuskan käytön yleistymisestä Suomessa ja kertoo olevansa valmis ajamaan nuuskakieltoa Euroopan unionissa. Kirjallisella kysymyksellä hän haluaa varmistaa, että nuuskan vuotaminen Suomeen tulee myös EU-komission tietoon ja käsiteltäväksi.
– Ruotsin poikkeuslupa oli kaikin puolin erikoinen päätös, josta on seurannut paljon harmia. Nyt se näkyy häikäilemättömänä toimintana Pohjanlahden alueella. Ruotsin Haaparannan nuuskakauppojen tuotteet on suunnattu Suomen markkinoille. Ylen haastatteluun vastanneiden nuuskakauppiaiden arvion mukaan nuuskanmyynti on laskenut jopa 95 prosenttia, kun rajaliikenne on ollut poikki koronavarotoimien takia. Ruotsin poikkeuslupa ei käytännössä pidä. Suomen markkinoille valmistettava vahva nuuska, jota ruotsalaiset eivät itse käytä, on asiasta selvä osoitus, Heidi Hautala toteaa.
Nuuskan taustalla on voimakas tupakkateollisuus. Siksi Hautala haluaa myös peräänkuuluttaa komission ja teollisuuden välisten keskustelujen läpinäkyvyyttä.
– Heti kun nuuska-asia otetaan esille, Swedish Match älähtää. Taustalla ovat suuret yhtiöt ja tupakkateollisuuden voima. Alan mielestä nuuska on vähemmän haitallinen tuote. Nikotiini aiheuttaa kuitenkin voimakkaan riippuvuuden.
Hautala ei näe, että Suomi voisi merkittävästi estää nuuskan yleistymistä. Mahdollisina keinoina voisivat lähinnä olla rajavalvonnan tehostaminen ja valistustyö.
Nuuskasta on tullut trendituote
Myös useat terveysjärjestöt ovat huolissaan nuuskan käytön lisääntymisestä erityisesti nuorten keskuudessa. Nuuskasta on tullut nuorille trendituote, jota ei osata pitää haitallisena. Yleisintä nuuskan käyttö on ammatillisten oppilaitosten miesopiskelijoilla. Heistä 20 prosenttia käytti nuuskaa päivittäin vuonna 2019.
– Pojat käyttävät nuuskaa enemmän kuin tytöt ja erityisesti se näkyy ammatillisessa oppilaitoksissa opiskelevien nuorten keskuudessa. Tyttöjen nuuskan käyttö on selvästi lisääntynyt, ja teollisuus lietsoo tyttöjen ja naisten nuuskan käyttöä heihin vetoavalla markkinoinnilla. Ruotsin poikkeusluvan kumoaminen olisi tietenkin paras ratkaisu. Toivomme, että komissio ottaa asian tosissaan, toiminnanjohtaja Mervi Hara Suomen ASH:stä toteaa.