Asuntolainoja kehoitetaan rajoitettavaksi

Euroopan järjestelmäriskikomitean suosituksessa Suomelle esitetään lainanottajiin kohdistuvien välineiden käyttöönottoa asuntomarkkinoiden haavoittuvuuksien torjumiseksi. Komitea suosittaa, että Suomi ottaisi käyttöön sitovan katon lainanottajan tulojen ja velan tai velanhoitokulujen ja tulojen välille, rajoittaisi enimmäisluototussuhteen laskentaan hyväksyttäviä vakuuksia sekä asettaisi rajoituksen lainan kestoon.

Euroopan järjestelmäriskikomitea (European Systemic Risk Board, ESRB) julkaisi suosituksensa kuudelle ja varoituksen viidelle ETA-maalle makrovakausriskeistä ja näiden hallintaan tarvittavista välineistä.

Suomelle osoitettu suositus koskee Suomen asuntomarkkinoiden keskipitkän aikavälin haavoittuvuuksien torjumista. ESRB suosittelee, että Suomi laatisi uutta lainanottajiin kohdistuvaa sääntelyä asuntomarkkinoiden haavoittuvuuksien torjumiseksi. Lisäksi komitea suosittelee, että Suomen viranomainen antaisi valvottavilleen suosituksia kiristävistä toimenpiteistä, kunnes uudet välineet on saatu osaksi lainsäädäntöä.

Suositus on varoitusta vakavampi toimenpide. ESRB antoi marraskuussa 2016 Suomelle varoituksen koskien haavoittuvuuksia asuntomarkkinoilla.

Asuntomarkkinoiden keskeisenä haavoittuvuutena ESRB näkee kotitalouksien korkean velkaantumisen. Nopeasti kasvanut taloyhtiölainakanta on osaltaan vaikuttanut velkaantuneisuuden lisääntymiseen.

Lainanottajiin kohdistuvista makrovakausvälineistä ESRB suosittelee, että Suomella olisi käytettävissä ainakin sitovat velka-tulosuhde (debt-to-income ratio, DTI) tai velanhoito-tulosuhde (debt-service-to-income ratio, DSTI), luototussuhde (loan-to-value, LTV) ja laina-ajan pituuden rajoite. Samoin ESRB suosittelee, että luototussuhteen laskentaa muutettaisiin niin, että lainan vakuuksina hyväksyttäisiin pelkästään kiinteistöomaisuutta.

Euroopan järjestelmäriskikomitean suositus Suomelle

Katso myös

Puolet yhden huoltajan perheistä saa asumistukea

Yleistä asumistukea sai vuonna 2023 yli 111 000 lapsiperhettä. Yhden huoltajan perheistä lähes joka toinen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x