EU on hyväksynyt mittavan 18. pakotepaketin, jolla Euroopan unioni jatkaa vastaamista Venäjän Ukrainaa vastaan käymään hyökkäyssotaan. EU laajentaa pakotteita erityisesti energia- ja finanssisektoreihin ja Venäjän varjolaivastoon liittyen. Lisäksi Valko-Venäjään kohdistettuja pakotteita kiristetään.
EU lisää henkilöpakotteisiin muun muassa Venäjän hallitusta tukevia tai siitä hyötyjiä liike-elämän piiristä, Ukrainan alueiden Venäjään laittomasti liittämistä edistäneitä tahoja ja yrityksiä, jotka ovat osallistuneet Venäjän asevoimien ja aseteollisuuden tukemiseen.
Sektoripakotteita kiristetään laajentamalla niin sanottua vientikieltolistaa toimijoista, jotka ovat sotilaallisia loppukäyttäjiä, osa Venäjän sotateollista kompleksia tai joilla on kaupallisia tai muita yhteyksiä Venäjän puolustus- ja turvallisuusalaan tai jotka muuten tukevat sitä.
Myös listaa vientikiellon alaisista tuotteista laajennetaan, jotka liittyvät Venäjän sotilaalliseen ja teknologiseen sekä puolustus- ja turvallisuusalan kehittämiseen. Listalle lisätään muun muassa rakettipolttoaineiden lähtöaineita. Lisäksi EU laajentaa kauttakulkukieltoa muun muassa sähköpurkaus- ja vesisuihkutyöstökoneisiin. Venäjän teollista kykyä edistävien tuotteiden vientikieltolistaa laajennetaan yli 180 uudella tullinimikkeellä. Vientikiellon piiriin tulee mm. alumiini- ja muita metallitavaroita, erinäisiä entsyymejä, muoveja ja kemikaaleja sekä erilaisia koneita, työkaluja ja mittalaitteita. Vientikiellon piiriin lisätään myös pankki- ja rahoitussektorilla käytettävien ohjelmistojen myyminen ja tarjoaminen Venäjän hallitukselle tai Venäjälle sijoittautuneille oikeushenkilöille, yhteisöille tai elimille.
Venäläisestä raakaöljystä saatujen öljytuotteiden tuonti kolmansista maista kielletään sekä liiketoimet Nord Stream 1 ja Nord Stream 2 -kaasuputkiin liittyen. Lisäksi öljyn hintakattoa alennetaan.
Lisäpakotteita kohdennetaan myös varjolaivastoon ja sen taustalla oleviin toimijoihin muun muassa asettamalla henkilöpakotteisiin Jaguar-varjoaluksen kapteenin ja varustamon, sekä laajentaen merkittävästi (105 aluksella) sektoripakotteissa olevaa varjoalusten listaa.
EU asettaa poikkeusluvan alaiseksi EU-yritysten poistumiseen Venäjältä liittyvät rahansiirrot. EU vahvistaa jäsenmaiden oikeussuojakeinoja liittyen investointiriitoihin.
Lisäksi EU kiristää Valko-Venäjä-pakotteita yhdenmukaistamalla Valko-Venäjään kohdistettuja pakotteita Venäjä-pakotteiden kanssa laajentaen tuotteiden vientikielto- ja kauttakulkulistoja, ja tiukentamalla vientivalvontaa.
- EU on asettanut uuden pakotepaketin - 20.7.2025
- Vapaarahoitteiset vuokrat ovat laskeneet pääkaupunkiseudulla - 17.7.2025
- EU:lle esitetään isoja korotuksia budjettiin - 16.7.2025