Epidemiatilanne jatkuu vaikeana – uusia tautitapauksia ennätyksellisen paljon

Suomessa raportoitiin viikolla yhdeksän (1.-7.3.) uusia covid-19-tapauksia lähes 4 400 tapausta. Tilanne on vaikea erityisesti Helsingin ja Uudenmaan sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla. Sairaalahoidon tarve on kasvanut lähes koko maassa.

Epidemiaa torjutaan ensisijaisesti jokaisen omin varovaisuustoimin sekä noudattamalla tinkimättömästi hygieniasuosituksia ja rajoituksia.

Rokotukset eivät vielä merkittävästi hidasta epidemian leviämistä, mutta suojaavat rokotettuja koronavirustaudilta. Vähintään yksi rokoteannos on Suomessa annettu yli 500 000 henkilölle (8,9 % yli 16-vuotiaasta väestöstä).

Tapausmäärien kasvaessa tartunnanjäljitys voi viivästyä. Koko maassa uusien kotimaisten tartuntojen tartunnanlähde saatiin selvitettyä 62 prosentissa tapauksista. Jos jatkotartuntoja ei saada viiveiden vuoksi estettyä, epidemia kiihtyy entisestään. Jäljityksen nopeus on avainasemassa myös muuntoviruksen aiheuttamien tartuntaketjujen rajaamisessa.

Tartuntaketjuja estetään noudattamalla ohjeita ja hakeutumalla nopeasti testiin
Viikolla 9 (1.3.-7.3.) tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin lähes 4 400 uutta tapausta, mikä on yli 400 enemmän kuin edellisellä viikolla. Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 79 tapausta 100 000:ta asukasta kohden, kun vastaava luku oli edellisellä viikolla 72. Arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 1,10-1,30 (90 % todennäköisyysväli).

Tartuntaketjuja voi estää hakeutumalla ajoissa testiin vähäistenkin oireiden perusteella. Siksi on myönteistä, että ihmiset hakeutuvat entistä herkemmin testeihin. Koronatestejä tehtiin viikolla yhdeksän kaksinkertainen määrä vuodenvaihteeseen verrattuna eli yli 145 000 testiä.

Tartunnat ovat pääosin kotoperäisiä

Suurin osa koronavirustartunnoista on peräisin kotimaasta. Matkustusrajoitukset ja tehostetut keinot terveysturvallisuuden parantamiseksi raja-asemilla ovat tuottaneet tulosta, sillä ulkomailla saatujen tartuntojen osuus oli viikolla yhdeksän 1,5 prosenttia. Näistä aiheutuneiden jatkotartuntojen osuus oli 2,3 % kaikista tartunnoista.

Viikolla yhdeksän noin 80 prosenttia kaikista tapauksista todettiin alle 50-vuotiailla ja noin 46 prosenttia alle 30-vuotiailla. Yli 60-vuotiaiden osuus oli noin yhdeksän prosenttia, ja yli 70-vuotiaiden osuus oli noin 4 prosenttia. Iäkkäiden osuus todetuista tapauksista on pysynyt vuodenvaihteen jälkeen pienenä.

Sairaalahoidon tarve ei ole kasvanut

Sairaalahoidossa olevien potilaiden kokonaismäärä on samaa tasoa kuin edellisellä viikolla. Tehohoidon tarve on kasvanut viime viikkojen aikana erityisesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sairaaloissa. Valtakunnallisesti tehohoidon kapasiteetti ei ole ollut uhattuna. On huomattava, että tartuntojen määrän kasvu näkyy sairaalahoidon tarpeessa vasta muutaman viikon viiveellä.

Sairaalahoidossa oli 10.3. kaikkiaan 256 potilasta covid-19-taudin vuoksi: perusterveydenhuollon osastoilla 93, erikoissairaanhoidossa 120 ja teho-osastoilla 43 potilasta. Tautiin liittyviä kuolemantapauksia oli 10.3.2021 mennessä raportoitu yhteensä 779, selviää STM:n ja THL:n julkistamista tiedoista.

Katso myös

Särkylääke voi olla koiralle vaarallinen

Ihmisille tarkoitetut kipua lievittävät lääkkeet, joiden vaikuttava aine on ibuprofeiini tai parasetamoli voivat aiheuttaa koiralle …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x