Anonyymien tietojen julkaisemiseen ei sovelleta tietosuojaa

Tietosuojavaltuutetun toimisto on koonnut verkkosivuilleen vastauksia yleisimpiin kysymyksiin tietosuojasta ja koronavirustilanteesta. Kysymykset koskevat muun muassa koronavirustilastojen esittämistä, terveystiedon määritelmää ja työnantajan vaitiolovelvollisuutta.

Tietosuojavaltuutetulta on kysytty muun muassa sitä, estääkö tietosuojalainsäädäntö koronavirustilastojen kertomisen. Jos tiedot ovat anonyymeja, niiden käsittelyyn ja julkaisemiseen ei sovelleta tietosuojalainsäädäntöä. Anonyymit tiedot ovat tietoja, joista yksittäistä henkilöä ei voida tunnistaa. Anonymisoituja tilastotason tietoja voi kertoa julkisuuteen. On kuitenkin huomattava, että tunnistamisen on estyttävä peruuttamattomasti. Tieto on edelleen tunnistettavaa, jos siitä esimerkiksi muihin tietoihin yhdistettynä voidaan päätellä, kenestä on kyse.

Potilastietoja ovat terveydenhuollossa hoidon yhteydessä syntyvät tiedot, jotka merkitään potilasasiakirjoihin. Niiden salassapidosta ja antamisesta, myös kuolleiden osalta, säädetään potilaan asemasta ja oikeuksista annetun lain 13 §:ssä (Potilaslaki 785/1992).

Usein kysyttyä koronaviruksesta ja tietosuojasta

Katso myös

Ovatko muurahaismyrkyt tarpeellisia?

Muurahaismyrkyt ovat myydyin kuluttajille tarkoitetuista hyönteisten torjuntaan käytettävistä eliöntorjunta-aineista eli biosidivalmisteista. Kuitenkin vain pieni osa …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *