Uusia viruspohjaisia keinovaippaisia nanorokotteita syövän immuunihoitoihin (kuva: Cerullon tutkimusryhmä).

Viruspohjainen nanorokote kehitetty syövän immuunihoitoon

Helsingin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen tavan valmistaa viruksia, joilla voidaan ohjata immuunipuolustusta syöpää vastaan.

Viruspohjaisia syöpärokotteita pidetään lupaavana tutkimuskohteena syövän immuunihoitojen saralla. Hoidon kohdistaminen kasvaimiin liittyviin antigeeneihin on osoittautunut tehokkaaksi, mutta haasteena on edelleen näiden antigeenien tunnistaminen. Antigeenit toimivat aineina, jotka stimuloivat vastustuskykyä. Elimistön puolustusjärjestelmä tunnistaa antigeenit ja alkaa tuottaa vasta-aineita. Niiden avulla elimistö oppii suojautumaan eri taudinaiheuttajia vastaan tai torjumaan taudinaiheuttajien erittämien myrkkyjen vaikutuksia.

Farmasian tiedekunnan tutkijat Manlio Fusciello professori Vincenzo Cerullon johtamasta tutkimusryhmästä ja tohtori Flavia Fontana professori Hélder Santosin tutkimusryhmästä ovat kollegoineen kehittäneet uuden ExtraCRAd-nimisen syöpärokotealustan.

Alusta koostuu syöpäsolujen solukalvosta valmistetulla vaipalla päällystetystä onkolyyttisestä adenoviruksesta. Onkolyyttiset virukset ovat luonnossa esiintyviä viruksia, joita on muokattu jakaantumaan syöpäsoluissa ja tuhoamaan ne, vahingoittamatta normaaleja soluja.

– Monikäyttöisen ja kehittyneen syöpähoidon teho perustuu onkolyyttisen viruksen ja syöpäsolujen solukalvojen yhteisvaikutukseen, professori Santos toteaa.

– ExtraCRAd saattaa edustaa yksilöllisten syöpärokotteiden uutta sukupolvea, jolla on tavanomaista onkolyyttistä virushoitoa paremmat ominaisuudet. Tämä mahdollista uuden tavan torjua syöpää immuunihoidoilla, jatkaa professori Cerullo.

Helsingin yliopiston tutkijat osoittivat ExtraCRAdin entistä paremman tarttuvuuden ja onkolyyttisen vaikutuksen sekä laboratorio-olosuhteissa että luonnossa ihmiseen sovellettavissa olevalla kasvaimen eläinmallilla. Lisäksi osoitettiin, että uusi nanorokotealusta säätelee aggressiivisen melanooman ja keuhkokasvainten kasvua sekä ehkäisevää että hoitavaa rokotestrategiaa noudatettaessa ja saa aikaan hyvin tarkkarajaisen syövänvastaisen immuunivasteen.

– Keinotekoisten vaippojen valmistaminen syöpäsolujen solukalvoista on uusi ja luova menetelmä, jota laboratoriomme on kehittänyt yhteistyössä professori Santosin laboratorion kanssa. Yhden yksikön asiantuntemus ei olisi tähän riittänyt, professori Cerullo huomauttaa.

– Hanke on osoitus monitieteisen yhteistyön, molemminpuolisen luottamuksen ja myös työympäristön merkityksestä. Olemme kumpikin laajentaneet tietämystämme paneutumalla meille entuudestaan vieraisiin asioihin, kertovat Fusciello ja Fontana.

Katso myös

Mitä sydämen syke kertoo terveydestäsi?

Miten sydän vanhenee, kannattaako omaa sykettä seurata ja onko korkea leposyke aina merkki huonosta kunnosta? …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x