Kotitalousvähennys on yksi suosituimmista verovähennyksistä. Verohallinnon valvonnassaan tekemien havaintojen mukaan osa asiakkaista hakee vähennystä aiheetta, esimerkiksi uudisrakentamiseen. Vuonna 2023 Verohallinto jätti hyväksymättä pelkästään uudisrakentamisesta vaadittua kotitalousvähennystä yli 700 000 euron edestä.
– Kotitalousvähennyksen voi saada remonttitöistä. Asunto-osakeyhtiössä vähennyksen voi saada vain sellaisista remonttitöistä, joiden teettäminen kuuluu osakkaalle itselleen eikä taloyhtiölle. Uudisrakentamiseen ei kotitalousvähennystä voi hyödyntää, muistuttaa johtava veroasiantuntija Anna-Leena Rautajuuri Verohallinnosta.
Uudisrakentamiseksi katsotaan myös esimerkiksi autokatoksen, kesäkeittiön tai pihasaunan rakentaminen.
Remontti- ja kunnossapitotöiden lisäksi kotitalousvähennystä voi saada myös tavallisista kotitalous-, hoiva- tai hoitopalveluista, joita ostetaan kotiin tai vapaa-ajan asunnolle. Tällaisia töitä ovat esimerkiksi siivous, lastenhoito ja pihatyöt. Vähennystä voi saada myös, jos työtä ostaa omalle vanhemmalleen. Vuodelta 2024 kotitalousvähennystä voi ensimmäistä kertaa hakea tietyin ehdoin myös kotona annettuun fysioterapiaan ja toimintaterapiaan.
Viime vuonna teetetyistä töistä voi hakea kotitalousvähennystä täydentämällä omaa esitäytettyä veroilmoitustaan nyt. Myös muut vähennykset pitää ilmoittaa veroilmoituksella omaan määräpäivään mennessä. Verohallinto saa veroilmoituksille laajasti tietoja, mutta useimmat vähennykset asiakkaan pitää ilmoittaa itse.
Yritykselle maksetusta remontista kotitalousvähennystä voi saada 40 prosenttia työn osuudesta, kuitenkin korkeintaan 2 250 euroa. Yrityksen pitää kuulua ennakkoperintärekisteriin. Vähennyksessä on 150 euron omavastuu.
Määräpäivät ovat 15.4., 22.4. ja 29.4. Määräpäivä selviää esitäytetystä veroilmoituksesta.
Matkakuluvähennyksen voi tehdä halvimman kulkuneuvon mukaan
Rautajuuri kertoo, että myös matkakuluvähennykseen liittyy väärinkäsityksiä.
– Moni kuvittelee, että matkakuluvähennyksen voisi tehdä oman auton käytön perusteella, jos käyttää autoa sujuvoittamaan kodin ja työpaikan välisiä matkoja tai tarvitsee autoa työssään. Näin ei kuitenkaan ole. – Myöskään lasten saattaminen hoitopaikkaan tai kouluun ei ole peruste saada vähennystä oman auton käytön mukaan, Rautajuuri sanoo.
Vaikka kodin ja työpaikan väliset matkat kulkisi tosiasiassa autolla, verotuksessa matkakuluvähennyksen voi tehdä halvimman kulkuneuvon mukaan. Yleensä edullisin kulkuneuvo on julkinen liikenne, jos se on käytettävissä. Matkakuluvähennyksen voi hakea oman auton käytön perusteella, jos;
- julkista kulkuneuvoa ei ole lainkaan käytettävissä
- yhdensuuntaisella matkalla joutuisi kävelemään vähintään 3 kilometriä, esimerkiksi kotoa pysäkille 2 km ja määränpäässä pysäkiltä työpaikalle 2 km
- odotusaika (ei siis matkustusaika) meno-paluumatkalla on yhteensä vähintään 2 tuntia
- matka alkaa tai päättyy klo 00.00–05.00 välisenä aikana.
- Matkakuluista vähennetään omavastuu, joka vuodelta 2024 on 900 euroa. Alle sen jääviä kuluja ei kannata ilmoittaa ollenkaan. Omavastuun jälkeen matkakuluja voi vähentää enintään 7000 euroa.
Matkakuluvähennystä voi hakea vain työssäoloajalta, eli ei esimerkiksi loman tai työttömyyden ajalta.
- Yritystukia maksettiin lähes miljardi - 10.4.2025
- Verovähennysten ilmoittamisen aika on käsillä - 7.4.2025
- Ottawan sopimuksen irtisanomisen valmistelu aloitetaan - 1.4.2025