Harjamatto muodostaa veneenpohjan ja peitteen väliin epäedullisen kasvuympäristön merirokolle ja levälle.

Veneen pohjan myrkkymaalaamiselle on vaihtoehtoja

Veneen pohja on otollinen elinympäristö monille vedessä eläville eliöille. Pohjaan kiinnittyvät eliöt voivat olla todellinen riesa. Itämerellä suurinta haittaa aiheuttaa merirokko eli näkki. Merirokontoukat kiinnittyvät veneen pohjaan yleensä heinä-elokuun vaihteessa, jonka jälkeen ne kasvattavat ympärilleen kovan kalkkikuoren. Sisävesillä, jossa merirokkoa ei esiinny, haittana ovat erilaiset levät ja muut mikrobit, jotka muodostavat limaisen kalvon veneen pohjaan.

Perinteisesti eliöiden kiinnittyminen veneen pohjaan on estetty käyttämällä myrkkymaaleja. Myrkkymaalit ovat kuitenkin haitallisia ihmisten terveydelle, erittäin myrkyllisiä vesieliöille, ja aiheuttavat pitkäaikaisia haittavaikutuksia ympäristössä.

Vaihtoehtoja myrkkymaaleille

Merirokon kiinnittyminen veneen pohjaan voidaan estää ympäristöystävällisesti käyttäen vaihtoehtoisia menetelmiä myrkkymaalien sijaan. Vaihtoehtoiset menetelmät ovat myös ainoa keino sisävesillä, joissa myrkkymaalien käyttö on kiellettyä. Jos venettä säilyttää kuivalla maalla esimerkiksi trailerin tai venenostimen päällä, ei myrkkymaalaamiselle ole tarvetta. Venettä ei tarvitse säilyttää jatkuvasti kuivalla maalla, jo ajoittainen veneen nosto ja pohjan kuivuminen estää merirokon kiinnittymisen. Venenostin voi toimia myös talvisäilytyspaikkana.

Mekaaninen puhdistus

Mekaaninen puhdistus on tehokas menetelmä merirokon ja muun kasvuston estämiseksi. Pohjan voi pestä käsin harjaamalla tai käyttäen harjapesuria. Suomen ensimmäinen köliveneille soveltuva harjapesuri aloittaa toimintansa kesällä 2019 Hangon Itäsatamassa. Kölittömille veneille on tarjolla harjapesupalveluita, joissa pesuri tuodaan satamaan trailerin päällä. Pesurin pyörivät harjakset irrottavat pohjaan kasvaneen levän ja merirokon toukat. Mekaanisen pesun avulla pohja pysyy puhtaana, eikä myrkkymaaleja tarvitse käyttää.

Harjapesurit ovat tehokas tapa puhdistaa veneen pohja, mutta pohjan puhdistus onnistuu myös laiturilta käsin siihen tarkoitetuilla erikoisharjoilla. Kesästä riippuen 1–3 pesua kauden aikana riittää pitämään pohjan puhtaana merirokosta. Pohjan pesu kannattaa ajoittaa erityisesti heinä-elokuun vaihteeseen, jolloin merirokon toukat yleensä kiinnittyvät veneiden pohjiin.

Harjasmatot

Helppo ratkaisu kölittömille veneille on aisapaikkaan asennettava kölipeite tai harjamatto, jonka päälle vene ajetaan. Venettä säilytetään peitteen päällä. Kölipeite muodostaa veneenpohjan ja peitteen väliin pimeän ympäristön, jossa veden vaihtuvuus on heikkoa. Tämä on epäedullinen kasvuympäristö merirokolle ja levälle, jolloin veneen pohja pysyy puhtaana. Osassa peitteitä on lisäksi harjaava pinta, joka irrottaa veneen pohjaan kasvanutta levää ja muuta eliöstöä.

Katso myös

Autoilun mukavuuteen vaikuttavat myös rengasäänet

Sähköautojen myötä muun muassa rengasäänet kiinnostavat yhä useampia autoilijoita. Ohiajomelu ja auton sisällä kuuluva ääni …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x