Lasten ja nuorten puhelimeen ja auttaviin nettipalveluihin viime vuonna tulleista yhteydenotoista iso osuus koski seksuaalisuutta sekä suhteita muihin lapsiin ja nuoriin. Seurustelu, ihastukset ja seksuaalisuus olivat yleisimpiä puheenaiheita palvelussa käydyissä keskusteluissa. Nämä aiheet ovat olleet kestosuosikkeja jo vuosikymmeniä.
Nuoret pohtivat konkreettisia asioita kuten miten aloittaa seurustelu, miten lähestyä ihastusta ja mistä kumppanin voisi löytää. Nuoret myös analysoivat omia tunteitaan ja niiden alkuperää. Osa kaipasi neuvoja siihen, miten suhde päätetään. Aika moni pohtii sitä, mikä on oikea aika seksin harrastamiseen. Osa kaipasi neuvoja ehkäisyyn sekä lisää tietoa sukupuolitaudeista, selviää Lasten ja nuorten puhelimen vuosiraportista.
– Lapsilla ja nuorilla on vähän paikkoja, missä he voivat käydä näistä aiheista dialogia aikuisen kanssa. Nuoret pohtivat hyvin samanlaisia kysymyksiä ja ongelmia kuin aikuiset, mutta he eivät saa tarpeeksi tietoa ja keskustelumahdollisuuksia aiheiden käsittelyyn, auttavien puhelin- ja nettipalveluiden suunnittelija Heidi Holappa sanoo.
Nuorilta puuttuu tietoa omista oikeuksistaan
Vuoden 2018 aikana Lasten ja nuorten puhelimeen ja nettipalveluihin tuli yli 200 yhteydenottoa, joissa käsiteltiin seksuaalista kaltoinkohtelua. Yleisimmin tekijä oli nuorelle tuttu. Osassa tapauksista nuori oli aloittanut viestinvaihdon tuntemattoman aikuisen kanssa uteliaisuuttaan ja suhde muuttui vähitellen aikuisen painostuksesta seksuaaliseksi. Nuorilta puuttuu tietoa omista oikeuksistaan, mikä saattaa johtaa seksuaaliseen häirintään tai kaltoinkohteluun.
– Seksuaalisuudesta puhuminen suojaa lapsia, mutta keskustelun kanssa ei kannata odottaa murrosikään. Kun asiasta luontevasti puhutaan pienestä pitäen, siitä tulee osa arkea. Näin keskusteluyhteys on jo auki, kun syntyy seksuaalisuuteen ja seksiin liittyviä kysymyksiä teini-iässä, Holappa sanoo.
Keskusteluyhteyden lisäksi nuoret tarvitsevat tietoa siitä, mikä on seksuaalisesti häiritsevää puhetta ja kosketusta sekä tietoa siitä, miten suojata itseään. Nuorille olisi hyvä puhua myös suojaikärajoista ja aikuisen rikosoikeudellisesta vastuusta.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton ylläpitämissä Lasten ja nuorten puhelimessa sekä nettipalveluissa vastattiin vuoden 2018 aikana lähes 17 500 yhteydenottoon. Puhelimen lisäksi apua ja tukea on tarjolla chatissa sekä nettikirjeen muodossa. Noin 250 yhteydenottajaa kävi kirjeenvaihtoa päivystäjien kanssa ja pisimmillään kirjeenvaihdot ovat kestäneet lähes vuoden.
Yhteydenottojen pituudet ovat olleet jo pidemmän aikaa kasvussa ja keskustelujen piteneminen jatkui myös viime vuonna. Puheluissa yli puolen tunnin keskusteluiden osuus on vuodesta 2015 lähes kolminkertaistunut. Chat-keskusteluista 60 prosenttia kesti yli tunnin ja vajaa kolmasosa keskusteluista jatkui yli kahden tunnin ajan.