Sairaudet rajoittavat liikkumiskykyä huomaamatta

Krooniset sairaudet ovat ikääntyneillä keskeinen liikkumiskykyä rajoittava tekijä. Iäkkäät henkilöt usein tiedostavat tämän, kun kyseessä on tuore kipua aiheuttava ja liikkumista estävä tuki- ja liikuntaelimistön ongelma. Jos kyseessä on hitaasti kehittynyt sairaus, hiljalleen ilmaantunutta liikkumiskyvyn rajoittumista ei useinkaan tiedosteta.

– Kroonisten sairauksien aiheuttamaan liikuntakyvyn rajoittumiseen tulisi kiinnittää huomiota ajoissa, jotta iäkkäiden itsenäinen selviytyminen ei vaarantuisi, sanoo professori Urho Kujalaliikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Tutkimuksen mukaan krooniset sairaudet alensivat mitattuja liikkumismääriä merkittävästi, vaikka tutkittavat eivät olleet sitä tiedostaneet. Tällaisia iäkkäillä yleisiä liikkumista vähentäviä sairauksia olivat esimerkiksi sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta, sokeritauti, nivelreuma ja nivelrikko.

Liikkuminen oli sitä vähäisempää, mitä useampia pitkäaikaisia sairauksia tutkittavalla esiintyi. Ilman sairauksia olevat ihmiset kartuttivat päivän aikana keskimäärin lähes 7 000 askelta. Iäkkäät, jotka raportoivat vähintään kolmesta sairaudesta, kerryttivät keskimäärin alle 4 000 askelta päivään, selviää Jyväskylän yliopiston tutkimuksesta.

– Tutkittavia on seurattu vuodesta 1975. Nuoruuden liikuntaharrastus ei vaikuttanut tuloksiin. Sairastuneiden ja terveenä säilyneiden välillä ei ollut eroa liikuntamäärissä nuorempana, joten nyt todetut erot sairaiden ja terveiden välillä johtuvat mitä ilmeisemmin sairaudesta, kertoo professori Kujala.

Sairauskohtaisesti räätälöidyillä liikuntahoidoilla voidaan merkittävästi parantaa sairaiden fyysistä suorituskykyä, liikkumiskykyä ja itsenäistä selviytymistä.

– On tärkeää, että myös pitkäaikaisia sairauksia potevat pyrkivät liikkumaan sairauden asettamat turvallisuusrajat huomioiden. Liikuntahoitojen toteutumiseen tulee kiinnittää huomiota terveydenhuollossa. Tästä hyötyy sekä yksilö että yhteiskunta, Kujala sanoo.

Katso myös

Mitä sydämen syke kertoo terveydestäsi?

Miten sydän vanhenee, kannattaako omaa sykettä seurata ja onko korkea leposyke aina merkki huonosta kunnosta? …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x