Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on antanut Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle (Pohde) huomautuksen lapsiperheiden sosiaalityön riittämättömistä henkilöstöresursseista, työntekijöiden liian suurista asiakasmääristä sekä puutteista asiakassuunnitelmien laatimisessa.
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on valvonut Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen lapsiperheiden sosiaalityötä helmikuusta 2023 alkaen. Aluehallintoviraston mukaan Pohde on ryhtynyt toimiin lapsiperheiden sosiaalityön tilanteen parantamiseksi, mutta nykyisessä tilanteessa lapsiperheiden sosiaalipalveluissa ei pystytä edelleenkään suoriutumaan kaikista lakisääteisistä tehtävistä asianmukaisesti. Työntekijöiden asiakas- ja työmäärät ovat liian suuret käytössä oleviin resursseihin nähden.
Aluehallintoviraston selvityksen mukaan hyvinvointialueella ei ole riittävää määrää sosiaalihuollon ammattihenkilöitä, mikä on johtanut asiakassuunnitelmien laatimattomuuteen, palvelutarpeen arvioinnin käsittelyaikojen ylitykseen, lasten tapaamisten laiminlyöntiin ja palvelujen heikkoon saatavuuteen. Käytössä olevat asiakastietojärjestelmät eivät tue omavalvonnan toteuttamista.
Avi teki kyselyn sosiaalipalvelujen työntekijöille
Aluehallintoviraston havaintojen mukaan lapsiperheiden sosiaalipalvelujen järjestäminen on hyvinvointialueella keskeneräistä, mikä ilmenee vaihteluna palvelujen toiminta- ja järjestämistavoissa, työntekijöiden asiakas- ja työmäärissä sekä henkilöstöresursseissa eri alueiden kesken.
Osana asian selvittämistä aluehallintovirasto teki syksyllä 2024 lapsiperheiden sosiaalipalvelujen työntekijöille kyselyn, johon saatiin 67 vastausta. Sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärä vaihteli 34–113 asiakkaan välillä. Sosiaalityöntekijöistä 95 % vastasi, ettei asiakassuunnitelmia ole tehty. Sosiaalityöntekijöistä 40 % ja sosiaaliohjaajista 47 % katsoi, ettei asiakkaita ollut tavattu riittävästi. Sosiaalityöntekijöistä 55 % arvioi, etteivät asiakkuuksien siirrot lastensuojelun ja lapsiperhepalvelujen välillä toimineet asiakkaiden edun mukaisesti. Lastensuojeluun pääsy oli vaikeaa.
Hyvinvointialue ilmoitti muuttavansa perhe- ja sosiaalipalveluiden johtamis- ja organisaatiorakennetta vastamaan paremmin resurssien jakautumista sekä varmistamaan yhdenmukaisen palvelutoiminnan. Myös keskitettyä palvelutarpeen arviointitoimintaa aiotaan laajentaa, jolloin työntekijöillä jää aikaa paremmin perustyöhön.
Aluehallintovirasto edellyttää, että Pohde korjaa puutteet lapsiperheiden sosiaalityössä viipymättä varmistamalla riittävän henkilöstömäärän sekä lainmukaisten palvelujen järjestämisen.