Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston kantelupäätöksen mukaan Pirkanmaan hyvinvointialueen lastensuojelun avohuollon päätöksentekomenettely ei ole toteutunut kaikilta osin lainmukaisesti. Seitsemässä eri kantelussa vuonna 2024 kerrottiin sosiaalityöntekijän perustelleen lainvastaista menettelyään hyvinvointialueen säästötoimenpiteillä.
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on antanut Pirkanmaan hyvinvointialueen (Pirha) lastensuojelulle kolme huomautusta kantelupäätöksessään 29.4.2025. Ensimmäinen huomautus koski lastensuojelun asiakkaana olevien lasten asiakassuunnitelmien laatimista ajantasaisesti.
Lastensuojelun asiakkaana olevalla lapsella on oikeus saada asiakassuunnitelma, jossa kuvataan lapsen ja perheen yksilöllinen palveluiden tarve ja tavoitteet. Suunnitelma ohjaa päätöksentekoa perheen palveluista. Ilman suunnitelmaa palvelut saattavat olla tarpeeseen nähden sopimattomia.
Toinen huomautus koski joidenkin asiakkaiden tehostetun perhetyön palvelun lakkauttamista tai palvelun järjestämistavan muuttamista ostopalvelusta Pirhan omana toimintana järjestettäväksi palveluksi.
Lain mukaan asiakkaalle myönnettyä palvelua ei voi lakkauttaa kesken päätöksen voimassaoloajan ilman kirjallista päätöstä, koska viranomaisella on lähtökohtaisesti velvollisuus noudattaa tekemiään päätöksiä. Osa lastensuojelun asiakkaista ei ollut saanut päätöstä hakemastaan palvelusta, eikä asiakkaita ollut myöskään kuultu ennen päätöksentekoa. Asiakkaalla on lisäksi oikeus saada muutoksenhakukelpoinen päätös hakemastaan palvelusta, jota hänelle ei ole myönnetty.
Pirhan saama kolmas huomautus koski sitä, ettei hyvinvointialue uusintapyynnöstä huolimatta toimittanut aluehallintovirastolle kaikkia sen pyytämiä asiakirjoja.
Sosiaalityöntekijän päätöksestä on käytävä ilmi päätöksentekijä
Lisäksi valvonnassa ilmeni, että Pirhan lastensuojelun johto oli määrännyt lapsen asioista vastaavat sosiaalityöntekijät laatimaan hakemuksen lapsen tarvitsemista ostopalveluista päällikkötiimille ennen päätöksen tekemistä.
– Lainsäädännön mukaan vain vastuusosiaalityöntekijä arvioi palvelutarpeen. Päätöksestä tulee käydä ilmi päätöksen tehnyt viranhaltija. Päällikkötiimi voi työnjohdollisesti ohjata sosiaalityöntekijää, antaa tukea asiakasprosesseihin ja varmistaa näin asiakkaiden yhdenvertaisuutta sekä suorittaa omavalvontaa, mutta tosiasiallisena päätöksentekijänä päällikkötiimi ei voi toimia, korostaa ylitarkastaja Laura Helovuo Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta.
Aluehallintovirasto painotti kantelupäätöksessään, että Pirhan tulee ryhtyä omavalvonnallisiin toimenpiteisiin varmistaakseen, että sen päätöksentekomenettely ja työnjohdollinen ohjaus ovat lainmukaisia.
– Kantelupäätöksestä tiedottamisen tavoitteena on saattaa Länsi- ja Sisä-Suomen hyvinvointialueiden tiedoksi asianmukainen menettely lastensuojelun avohuollon päätöksentekomenettelyssä, Helovuo painottaa.
- Pirhan sosiaalityöntekijöillä laittomia päätöksiä - 12.5.2025
- Laittomasti maahan tullut algerialainen varasteli lompakkoja - 12.5.2025
- Valeyrittäjyys yleistynyt - 12.5.2025