Palkansaajien ostovoima heikkenee

Palkkasumma pienenee, inflaatio hidastuu ja tulonsiirrot lisääntyvät. Työllisyyden voimakkaan vähenemisen myötä palkkasumma pienenee tänä vuonna vajaat kolme prosenttia.

Maailmantalouden taantuma ja koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi tehdyt rajoitustoimet supistavat Suomen taloutta merkittävästi tänä vuonna. Tuotannon jyrkkä väheneminen, työllisyyden väheneminen, hintojen ja kustannusten nousun hidastuminen sekä harjoitettu politiikka vaikuttavat moniin indikaattoreihin paljon keskimääräistä suhdannevaihtelua enemmän.

Ostovoima vähenee 1,3 prosenttia vuonna 2020, mutta kasvaa jälleen 1,1 prosenttia vuosina 2021 ja 2022. Ostovoiman kasvua hidastaa koronaepidemia ja sen vaikutukset talouden kehitykseen, toteaa Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan raportti. Raportissa selvitetään ansioiden, hintojen, ostovoiman sekä kilpailukyvyn kehitystä ja niiden kehitysnäkymiä.

Vuosille 2020–2021 neuvotellut sopimuskorotukset nostavat palkkoja tänä vuonna 1,2 prosenttia ja ensi vuonna noin puoli prosenttiyksikköä enemmän. Ansiotaso kasvaa ennusteen mukaan 1,6 prosenttia vuonna 2020 ja 2,5 prosenttia vuonna 2021.

Suomessa palkansaajakorvaukset palkansaajaa kohden nousivat 1,6 prosenttia vuonna 2019. Euroalueella ne nousivat keskimäärin 2,0 prosenttia. Euroopan komissio ennustaa Suomen palkansaajakorvausten kasvun olevan vuosina 2019–2021 keskimäärin 2,1 prosenttia palkansaajaa kohden, mikä ylittää euroalueelle ennustetun keskiarvon 1,1 prosenttia, mutta esimerkiksi Suomen osalta siinä ei ole huomioitu tilapäisen työeläkemaksualennuksen vaikutusta.

Katso myös

Puolet yhden huoltajan perheistä saa asumistukea

Yleistä asumistukea sai vuonna 2023 yli 111 000 lapsiperhettä. Yhden huoltajan perheistä lähes joka toinen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x