Alko parantaa olutpalveluaan. Syynä tähän on kotimaisen olutkulttuurin myönteinen kehittyminen ja kuluttajien kysyntä. Perinteisen lagerin rinnalle olutsanastoon ovat vakiintuneet alet, ipat, weizenit, pilsit, bockit, porterit, saisonit ja muut erikoisoluttyypit.
Valikoima kasvaa erityisesti suomalaisten pientuottajien oluttarjokkaista. Pientuottajat ovat voineet valita 1–10 Alkoa, joihin haluavat tuotteitaan toimittaa. Tuottajat päättävät itse tarjoamansa tuotteet ja asettavat niille kuluttajahinnan. Tällä hetkellä mukana on yhdeksän pienpanimoa 14 tuotteella. Uudistus mahdollistaa hyvinkin pienten tuottajien oluiden tarjoamisen Alkoissa ja paikallisesti saatavien tuotteiden myymisen. Aiemmin pienpanimoiden tuotteet piti saada tarjolle koko maahan.
Uusi pientuottajien valikoima kehittyy heidän aktiivisuutensa mukaisesti. Tämän takaa se, että pientuottajan olut on Alkon valikoimassa parissa kuukaudessa – jopa kuukaudessa – tuotteen tarjoamisesta. Oman kylän panimo tai muu tuottaja voi tarjota esimerkiksi kausituotteita tai erikoiseriä oman paikkakuntansa Alkon hyllyille.
– Suomalainen olut on ensiluokkaista. Uusi tapamme toimia mahdollistaa entistä monipuolisemmat olutvalikoimat. Toivomme, että kotimaiset pienpanimot lähtisivät vieläkin aktiivisemmin mukaan tähän uuteen mahdollisuuteen. Autamme mielellämme käytännön asioissa. Tarjoaminen itsessään on yksinkertaista, intoilee Alkon tuoteryhmäpäällikkö Mika Kauppinen.
Alko profiloi joitakin myymälöitään entistä enemmän olutpainotteisiksi. Myymälöihin pyritään ohjaamaan kyseisen alueen pienpanimoiden tuotteet. Alko on valinnut 32 myymälää, joihin paikallisesti saatavia tuotteita pyritään ohjaamaan yhteistyössä pienpanimoiden kanssa.
– Suomalaiset ovat yhä kiinnostuneempia erilaisista mauista, oluttyypeistä ja oluesta ruokajuomana, taustoittaa Kauppinen.
Vuonna 2014 Alkon valikoimassa oli noin 290 olutta: kotimaista ja kansainvälistä premiumlageria, runsaasti klasikkotuotteita oluttyypeittäin sekä pienempien tuottajien tuotteita sekä erikoisuuksia. Kotimaisia pienpanimotuotteita oli viime vuonna 71. Pienpanimo-oluiden osuus oluiden kokonaiskysynnästä on kasvanut viime vuosina ja vuonna 2014 se oli viisi prosenttia.
Verotus kaupankäynnin esteenä
Panimojuomia myytiin kotimaassa tammi-kesäkuussa 2015 yhteensä 366,3 miljoonaa litraa. Oluen, siiderin, long drink -juomien, kivennäisvesien ja virvoitusjuomien kotimaanmyynti laski 1,5 miljoonaa litraa eli 0,4 prosenttia. Luvut perustuvat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritysten Captol Investin, Hartwallin, Olvin, Red Bullin, Saimaan juomatehtaan ja Sinebrychoffin myyntitilastoihin.
Tammi-kesäkuun tasaisesta myynnistä huolimatta tilanne on huolestuttava. Panimojuomien myynti on pitkällä aikavälillä laskenut roimasti. Vuonna 2005 tammi-kesäkuussa panimojuomien kotimaanmyynti oli vielä 407,9 miljoonaa litraa. Kymmenessä vuodessa kotimaanmyynti on laskenut 41,6 miljoonaa litraa eli yli 10 prosenttia. Samaan aikaan panimoiden työpaikoista on hävinnyt 30 prosenttia.
– Kulutusverojen korotukset ovat leikanneet kotimaan ostovoimaa pysyvästi ja samaan aikaan kotitalouksien talouskehitys on ollut vaimeaa. Kaupankäyntiä pitäisi ohjata verotuksella kotimaahan Viron sijaan, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.
Suomalaiset tuovat päivittäin vähintään 290 000 tölkkiä olutta Virosta tai laivoilta. Matkustajatuonti on jo huomattavasti suurempaa kuin koko Suomen alkoholin ravintolamyynti. THL:n matkustajatuontitutkimuksen mukaan oluesta vain kolmannes on Suomessa pantua, kun vielä 2000-luvun alussa lähes kaikki oli suomalaista olutta.
Alkoholiveroa on nostettu vuoden 2008 jälkeen viisi kertaa. Suomen olutvero on EU:n korkein ja lähes viisinkertainen Viroon nähden.