Mikä on juoksijaa vaivaava penikkatauti ?

Penikkataudiksi kutsutaan yleiskielessä eri puolille säärtä ilmaantuvia kipuja. Varsinainen penikkatauti tuntuu tyypillisesti kipuna säären sisäsyrjällä, mutta oireita voi olla myös säären etuosassa. Penikkatautia voi ennaltaehkäistä.

Penikkatauti on juoksijalle hyvin tyypillinen rasitusvamma. Se voi alkaa vaivata äkillisesti tai olla toistuva riesa. Liian innokas juoksun aloitus voi kostautua. Toinen tai molemmat sääret voivat kipeytyä äkillisesti, kun liikkumisessa tapahtuu muutos. Jaloissa ei välttämättä ole mitään varsinaista vikaa vaan kiputila aiheutuu uudenlaisesta lihasrasituksesta.

– Säärten lihakset kipeytyvät, kun innostuu tekemään jotain, mitä ei ole aikoihin tai koskaan tehnyt. Kun hiihtoa tai jääkiekkoa talvella pelannut alkaa kevään tullen yhtäkkiä juosta, terveenkin kudoksen rakenne voi reagoida. Myös vääränlaiset juoksukengät tai juoksualustan vaihtaminen esimerkiksi nurmikosta asvaltiksi voi aiheuttaa vaivoja, kertoo fysioterapeutti Jari Kinnunen.

Lisäksi on hyvä muistaa, että juoksussakin voi kehittää tekniikkaa, joka vaikuttaa olennaisesti jalkaterän ryhtiin ja lihaksiston optimaaliseen kuormittumiseen.

Toistuva penikkatauti voi johtua vääränlaisesta askelluksesta

Liikkumisen muutoksesta aiheutuneet kivut paranevat tavallisesti levolla ja kevennetyllä harjoittelulla. Jos sääret kipeytyvät yhä uudestaan, on hyvä selvittää, mistä on kyse.

Toistuva penikkatauti säären sisä- tai ulkosyrjällä johtuu yleensä myöhästyneestä ylipronaatiosta, joka on jalkaterän virheellinen toimintamalli. Siinä askel ei lähde ponnistusvaiheessa normaaliin tapaan päkiältä vaan isovarpaan kautta. Jalka kiertyy väärin ja nilkan pienet lihakset ylikuormittuvat, mistä aiheutuu holvikaaren voimakas laskeutuminen.

Penikkatautia voi ehkäistä ja hoitaa

Penikkatautia voi ehkäistä alaraajojen ja keskivartalon lihaksiston vahvistamisella, venyttelyllä ja hieronnalla. Harjoitusten tarkoituksena on saavuttaa alaraajan optimaalinen linjaus lonkkanivelestä polven kautta varpaisiin. Myös kunnollisten, omaan askellukseen sopivien juoksukenkien valinta on tärkeää.

Äkillisesti kipeytyneiden säärten ensihoitona toimii lepo ja vaihtoehtoisten lajien harrastaminen. Myös tulehduskipulääkkeitä ja kylmähoitoa voi käyttää akuutissa vaiheessa. Kun kipu on poistunut, juoksun pariin voi palata rauhallisesti. Jos kipu on kuitenkin kovaa tai on syytä epäillä rasitusmurtumaa tai lihasrepeämää, on tärkeää mennä lääkäriin mahdollisimman pian eikä jäädä odottelemaan.

– Jos käy ilmi, että kyse on jalan virheasennosta, kinesioteippaus tai tarvittaessa kevyet ohjaavat tukipohjalliset voivat auttaa. Ne muuttavat jalkaterän kuormitusta oikeaan suuntaan. Fysioterapeutti voi hoitaa kipu- ja jäykkyystiloja myös akupunktiolla tai avaamalla kiristyneitä kalvorakenteita lihaskalvohieronnalla eli faskiamanipulaatiolla. Vääränlaisesta askellustekniikasta on mahdollista oppia pois, jolloin toistuvasta penikkataudista pääsee eroon, Kinnunen kertoo.

Katso myös

Mitä sydämen syke kertoo terveydestäsi?

Miten sydän vanhenee, kannattaako omaa sykettä seurata ja onko korkea leposyke aina merkki huonosta kunnosta? …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x