Lakisääteisiin mammografiaseulontoihin kutsutaan vuosittain noin 380 000 naista. 50–69 -vuotiaiden ikäryhmään kuuluvat naiset tutkitaan joka toinen vuosi. Tänä vuonna kutsun rintasyöpäseulontoihin saavat vuosina 1969, 1967, 1965, 1963, 1961, 1959, 1957, 1955, 1953, 1951 syntyneet naiset.
Rintasyöpäseulonta tehdään mammografiatutkimuksena, jossa molemmat rinnat kuvataan kahdesta suunnasta. Kuvat tutkii kaksi radiologia niin sanottuna kaksoissokkotulkintana eli toistensa arvioita tietämättä.
Muista tutkimusmenetelmistä herkin on magneettitutkimus. Sitä suositellaan naisille, joilla on syövälle altistava geenivirhe, lähisuvussa rintasyöpää poikkeavan paljon tai joiden rintasyöpäriski muusta syystä arvioidaan korkeaksi. Ultraäänitutkimus on alle 30-vuotiaiden ensisijainen tutkimusmuoto. Ultraääni on nuoren ihmisen tiiviille kudokselle herkempi tutkimus, eikä siinä käytetä säteilyä.
Kyhmy rinnassa, poikkeava paikallinen ja pitkäkestoinen kipu, verinen tai kirkas vuoto nännistä tai ihon punoitus ilman tulehdusoireita edellyttävät rintojen tutkimuksia iästä riippumatta.
Rintasyövän yleistyminen liittyy väestön ikääntymiseen
Rintasyöpä alkaa yleistyä vaihdevuosi-iän lähestyessä ja keski-ikä taudin toteamishetkellä on noin 60 vuotta. Sairastumisvaaraa lisääviä tekijöitä tunnetaan useita, mutta yksittäisiä sairastumisen syitä on mahdotonta arvioida.
Sairastumisriskiä lisäävät hormonitasapainoon liittyvät seikat, synnytysten vähäisyys ja korkea ensisynnytysikä sekä pitkään jatkuvat hormonihoidot. Myös ylipaino vaihdevuosi-iän jälkeen sekä runsas alkoholinkäyttö ja perinnöllinen syöpäalttius ovat riskitekijöitä. Pieneen osaan (5–10 %) rintasyövistä liittyy vallitsevasti periytyvä geenimuutos. Periytyvään rintasyöpäalttiuteen viittaavat usealla lähisukulaisella todettu rintasyöpä, munasarjasyöpä ja sairastuminen nuorella iällä.
Suomessa löytyy vuosittain noin 5 000 uutta rintasyöpätapausta ja lähes joka 8. nainen sairastuu rintasyöpään jossain vaiheessa elämänsä aikana. Miehillä rintasyöpä on harvinainen ja uusia tapauksia todetaan vuosittain parikymmentä. Noin joka neljäs rintasyöpätapaus Suomessa löytyy oireettomana seulonnassa. Yli yhdeksän kymmenestä rintasyöpäpotilaasta on elossa viiden vuoden kuluttua taudin toteamisesta ja heistä suurin osa parantuu kokonaan.
- Miten influenssan ja koronan erottaa toisistaan - 3.10.2024
- Luistonesto ja ajonhallinta säästävät renkaita - 30.9.2024
- Karkkipäivien ei pitäisi kuulua nykyaikaan - 17.8.2024