Hyvän loman aikana mieli lepää, mutta useat kokevat alakuloa arkeen palattuaan, ja pitkältä lomalta palaaminen työhön on vaikeaa. Suomessa on häiritsevän pitkät kesälomat verrattuna muihin maihin. Joillakin on jopa yli kuukauden kesäloma. Myös julkisen sektorin toiminnot on lähes suljettu, mikä on huono käytäntö.
Vaikka kuinka viihtyisi työssään tai nauttisi opiskelusta, lomalta paluu vaatii uuden rytmityksen. Usein lomalla päivärytmi muotoutuu varsin erilaiseksi kuin normaalissa arjessa – valvotaan myöhään, nukutaan pitkään ja syödään milloin sattuu – ja takaisin arkirytmiin pääseminen vie aikansa.
Naiset herkempiä
Lomaltapaluuahdistuksessa on eroja sukupuolten ja eri ikäryhmien välillä. Arkeen paluu on vaikeampaa naisille ja nuorille aikuisille. Suomalaisnaisista 40 prosenttia kokee surumielisyyttä lomalta paluun yhteydessä, kun taas miesten keskuudessa vastaava luku on 31 prosenttia. Vanhemmiten lomaltapaluuahdistus vähenee. (56–65-vuotiaista) suomalaisista vain viidenneksellä on ollut samanlaisia kokemuksia.
Etelä-Euroopassa ahdistaa enemmän
Suomalaiset ovat kansainvälisen vertailun keskitasoa lomalta paluun ahdistavuuden suhteen. Enemmän arkeen palaaminen masentaa Etelä-Eurooppalaisia. Lomalta paluu on vaikuttanut negatiivisesti yli puoleen italialaisista, espanjalaisista, ranskalaisista ja portugalilaisista. Myös englantilaisista yli puolet synkistyy arkeen paluun myötä. Töihin paluu ahdistaa vähiten kiinalaisia, joista vain 15 prosenttia kertoo tunteneensa itsensä surulliseksi lomalta palattuaan. Muut pohjoismaalaiset näyttäisivät suhtautuvan arkeen palaamiseen samoin kuin suomalaiset. Lomalta paluun on kokenut surullisena tai masentavana asiana reilu kolmannes kaikista pohjoismaalaisista.
Mikä avuksi
Moni kokee oman ajan ja rentoutumisen toimivan parhaiten. Osa irtautuu arjesta unelmoimalla olevansa takaisin lomalla, ja toiset pitävät aikaa perheen ja ystävien kanssa parhaana keinona sopeutua arkeen. Myös terveellisempien elintapojen koettiin auttavan arkeen paluussa, kuten kuntoilu ja alkoholin vähentäminen.
- Suhtaudu myönteisesti lomalta palaamiseen. Oma asenne vaikuttaa siihen, miltä töihin tuleminen tuntuu. Töihin palaaminen muuttuu mukavammaksi, kun siihen suhtautuu myönteisesti. Työhön liittyy myös hyviä asioita!
- Palauta unirytmi uomiinsa ennen töiden alkamista. Jos päivärytmisi on ollut kovin erilainen kuin arkena, on nukkumaanmenoaikojen tarkistus paikallaan. Rytmiä kannattaa alkaa hivuttaa kohdilleen muutamaa päivää ennen loman loppua, jotta olo on töiden alkaessa virkeämpi.
- Muista taukojen tärkeys, kun palaat töihin. Varmista, että pidät työpäivän aikana riittävästi taukoja, joiden aikana aivot pääsevät lepäämään.
- Mieti, mikä on optimaalisin suhde etätyölle ja lähityölle jatkossa. Osittainen etätyö voi sopia joillekin. Sopivan tasapainon löytää kokeilemalla.
- Rentoutumista ei kannata jättää pelkän kesäloman varaan. Jaksota lomat mahdollisuuksien mukaan niin, että voit pitää pidemmän yhtäjaksoisen loman sijasta muutaman pitkän viikonlopun. Näin saa loman palauttavasta vaikutuksesta enemmän irti, eikä lomalle lähtöön ja töihin palaamiseen lataudu liikaa paineita.
- Mari Rantanen palaa sisäministeriksi - 8.11.2024
- Tasavallan presidentti ei vahvistanut tupakkalain muutosta - 8.11.2024
- Varuskunnista paljastui huumausainerikoksia - 29.10.2024
On se vaikeaa, kun aina ahdistaa. Ahdistaa, loma, työ, perhe, suhde ja vapaa-aika.
Ahdistus ja masennus on nähtävästi muotia. Minua ei ahdista mikään.