Paljonko pitäisi päivittäin juoda

Erilaisten juomien valikoima on laajentunut runsaasti viime vuosien aikana ja kokonaan uudentyyppisiä tuotteita, kuten urheilu-, energia- ja hyvinvointijuomia sekä erilaisia maustettuja vesiä on tullut markkinoille. Kuluttajat ovat ymmällään runsaasta tarjonnasta, juomien koostumuseroja ja käyttötarkoitusta ei aina ymmärretä. 

Juomista on tullut yhä merkittävämpi energian lähde eikä tämä energia useinkaan korvaudu vähentyneenä muun ruoan syömisenä. Lisäksi pakattujen vesien ja hyvin vähän tai ei lainkaan energiaa sisältävien juomien kulutus on lisääntynyt viime vuosina. Juomien merkitys välttämättömien ravintoaineiden lähteenä on maitojuomia lukuun ottamatta vähäinen. Juomien osuus suomalaisten energiansaannista on 10–15 %.

Litra vettä päivässä riittää

vesiSuomalaisten ravitsemussuositusten mukaan nesteen tarve on aikuisilla noin yksi litra ruoasta tulevan nesteen lisäksi. Vesi on suositeltava janojuoma. Jatkuvasta ylimääräisen veden tai kivennäisveden juomisesta ei ole hyötyä terveydelle. Imettävien äitien lisätarve on 6–7 dl päivässä. Vanhuksien toivotaan nauttivan nesteitä noin 1,5 litraa. Ruokajuomiksi suositellaan rasvatonta tai vähärasvaista maitoa tai piimää, n. 0,5 l/vrk. Sokeroitujen mehujen, virvoitusjuomien, myös sokerittomien, tuoremehujen ja urheilujuomien päivittäistä käyttöä ei suositella niiden hampaita vaurioittavien vaikutusten vuoksi. Kahville ja teelle ei esitetä tarkempia käyttösuosituksia mutta korkeasta kolesterolista kärsiville suositellaan mieluummin suodatin- kuin pannukahvin juomista ja raudan puutteessa olevien ei suositella juovan kahvia tai teetä pääruokien yhteydessä.

 Sopivasti alkoholia

Alkoholin saannin tulisi suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan olla puhtaaksi alkoholiksi laskettuna naisilla korkeintaan 10 g/vrk ja miehillä korkeintaan 20 g/vrk. Yleensä yksi juoma-annos vastaa yhtä lasia (12 cl) viiniä, 1 pulloa (33 cl) olutta tai 4 cl:n annosta väkevää alkoholijuomaa. Nämä määrät sisältävät noin 12 g alkoholia, joten käytännössä alkoholisuositus siis vastaa naisilla vajaata yhtä annosta ja miehillä vajaata kahta annosta päivässä. Alkoholin osuuden energian saannista ei tulisi ylittää viittä prosenttia kokonaisenergian saannista. Raskaana olevien ja imettävien naisten, lasten ja nuorten ei tulisi käyttää alkoholia lainkaan.

Katso myös

Mitä sydämen syke kertoo terveydestäsi?

Miten sydän vanhenee, kannattaako omaa sykettä seurata ja onko korkea leposyke aina merkki huonosta kunnosta? …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x