Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Kari Kuusiniemi vasemmalla ja korkeimman oikeuden presidentti Tatu Leppanen oikealla. (kuva Marjo Koivumäki)

KHO ja KKO: Vahva oikeusvaltio kantaa yli kriisiajan

Korkeimman oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden presidentit korostavat, että Suomessa tuomioistuimiin voi luottaa ja oikeusvaltio toimii poikkeusoloista huolimatta.

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila koko maailmassa tuottaa väistämättä lieveilmiöitä, jotka näkyvät myös tuomioistuinten toiminnassa. Koronavirusepidemia vaikuttaa tuomioistuinten toimintaan myös välillisesti ja pidemmällä aikavälillä. Laajat yhteiskunnalliset vaikutukset ovat väistämättömiä. Voimakkailla rajoitustoimilla on aina myös kielteisiä vaikutuksia.  Ne näkyvät aikanaan tuomioistuimissa käsiteltävissä asioissa.

– Oikeuslaitos yleisesti ja korkeimmat oikeudet erityisesti toimivat mahdollisimman normaalisti myös kriisitilanteessa ja turvaavat kaikkien oikeussuojan, korkeimman oikeuden presidentti Tatu Leppänen ja korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Kari Kuusiniemi painottavat.

Tiettyjen juttujen määrä poikkeusolojen vuoksi lisääntyy väistämättä. Esimerkiksi taloudellinen lama lisäisi maksukyvyttömyyteen liittyviä asioita. Myös lastensuojeluun liittyvät tapaukset voivat lisääntyä.

– Tuomioistuimet ottavat vastuun niiden huolellisesta ja ripeästä ratkaisemisesta, Leppänen ja Kuusiniemi korostavat.

Kriisin helpotettua tuomioistuimilla on tärkeä rooli tukea paluuta normaalioloihin ja talouden elpymistä ratkaisemalla käsiteltävät asiat mahdollisimman joutuisasti ja varmasti.

Digitalisoituminen tapahtui tuomioistuimissa vauhdilla

Tuomioistuimissa on siirrytty poikkeuksellisen nopeasti asioiden sähköiseen hoitamiseen. Toiminta etäyhteyksien välityksellä on onnistunut yli odotusten. Tuomioistuimissa etsitään jatkuvasti keinoja kehittää toimintaa mm. niin, että päätösneuvottelut ja osa suullisista käsittelyistä voitaisiin pitää etäyhteyksien avulla.

Toimintaa on sopeutettu, mutta kiireelliset tai muuten välttämättömät asiat hoidetaan viivytyksettä. Muissakin asioissa on kehitetty etäosallistumista. Digitalisaatio ei kuitenkaan sulje pois nk. tavanomaisia oikeudenistuntoja.

– Oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin ja laissa säädettyjen menettelytapojen on toteuduttava tässäkin tilanteessa. Ihmiset voivat aina luottaa siihen, että tuomioistuin ratkaisee asian vain voimassa olevan lain ja oikeudenkäynnissä esitetyn näytön perusteella, Leppänen ja Kuusiniemi painottavat.

Vahva oikeusvaltio kantaa

Vahva suomalainen oikeusvaltio kannattelee yli kriisiajan. Oikeusturvaa antavilla riippumattomilla tuomioistuimilla on tässä olennainen osa.

– Tuomioistuimilla on nyt tukenaan myös vuoden alussa perustettu Tuomioistuinvirasto. Se on ripeästi tarttunut tilanteen seurantaan ja hyvässä yhteistyössä tuomioistuinten johdon kanssa lähtenyt ohjeistamaan parhaita käytäntöjä.

Lainkäyttö ja sen linjaukset kuuluvat luonnollisesti kuitenkin edelleen tuomioistuimille itselleen.

Katso myös

Poliisiliitot: ”Ruotsin tilanteesta” on tullut Pohjoismaiden tilanne

Pohjoismaisten poliisijärjestöjen jäsenet joutuvat kohtaamaan yhä tukalammassa tilanteessa vakavaa rikollisuutta, toteavat pohjoismaisten poliisiliittojen puheenjohtajat yhteisessä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x