Juhlahetkiin ostetaan eri juustoja kuin arkena. Arjessa juustoa syödään tavallisimmin leivän päällä tai käytetään ruoanlaitossa ja juhliessa juustoja nautitaan muillakin tavoin. Valko- ja sinihomejuustojen käyttö lisääntyy juhlapyhien aikaan, kuten myös muiden erikoisjuustojen.
Herkuttelussa suosittu yhdistelmä ovat suolattomien, suolaisten ja makeiden keksien päällä nautitut juustot. Myös viini ja juustot ovat klassinen yhdistelmä, jonka arvostus nousee iän myötä. Juhlapöytään sopivat myös esimerkiksi juustolla höystetyt salaatit, juustoiset piiraat ja tuorejuustokakut.
Juustot ovat sellaisenaan hyviä tarjottavia illanvietoissa. Erityisen mieluista tarjottavaa juustot ovat naisille ja yli 50-vuotiaille. He myös kertovat panostavansa juhlahetkien juustotarjoiluihin muita enemmän.
Juhlien järjestäjälle juustot ovat kätevä tarjoiluvaihtoehto, sillä niiden esillepano sujuu nopeasti, eikä ruoanlaittoon mene aikaa. Illanistujaisiin varataan yhteensä 150–200 grammaa juustoja henkeä kohti. Kypsytetyt juustot ja homejuustot kannattaa nostaa huoneenlämpöön temperoitumaan noin 1–2 tuntia ennen tarjoilua. Näin niiden maut ja aromit pääsevät parhaiten esiin. Tuorejuustot nostetaan pöytään vasta juuri ennen tarjoilua.
Jokaiselle juustolle katetaan oma veitsi, etteivät maut sekoitu. Niiden seurana voi tarjota esimerkiksi hillokkeita, hedelmiä, pähkinöitä, leipiä, keksejä ja korppuja, jotka täydentävät juustojen makua. Varsinkin joulun aikaan sinihomejuustojen kanssa maistuvat piparit. Suolattomat keksit tuovat juustojen oman maun paremmin esiin.
Juuston kotimaisuus kiinnostaa erityisesti naisia. Suomalaisten juustojen valtteja ovat aitous, puhtaus ja turvallisuus. Näitä seikkoja pidetään itsestäänselvyyksinä, mutta monissa maissa elintarvikkeiden väärennökset ovat arkipäivää. Maailmalla suomalaisia juustoja arvostetaan niiden laadun ja puhtauden vuoksi. Juusto on useana vuonna ollut vientiarvoltaan suurin elintarvikkeemme.