Kuntaministeri Sirpa Paatero. (Kuva Laura Kotila)

Julkisissa hankinnoissa on huomioitava työperäisen hyväksikäytön riskit

Euroopan kriminaalipolitiikan instituutti (HEUNI) on toteuttanut Työperäinen hyväksikäyttö ja julkiset hankinnat -oppaan valtiovarainministeriön toimeksiannosta hankintayksiköiden tueksi. Hankintayksiköitä ovat esimerkiksi valtio ja kunnat, ja ne noudattavat hankinnoissaan hankintalakia.

Oppaassa kerrotaan hyväksikäyttö- ja ihmiskauppailmiöistä sekä annetaan ohjeita, miten toimia, jos epäilee työperäistä hyväksikäyttöä tapahtuvan kotimaisissa hankinnoissa. Lisäksi oppaassa ehdotetaan hyväksikäyttöä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä hankinnan eri vaiheissa. Suomalaisilla hankintayksiköillä on mahdollisuus toimia suunnannäyttäjänä, sillä vastaavaa ohjeistusta ei ole ollut aikaisemmin olemassa Euroopassa tapahtuvan työperäisen hyväksikäytön torjumiseksi.

– Työntekijöiden oikeudet turvaamalla lisäämme työntekijöiden hyvinvointia ja parannamme vastuullisten yritysten sekä järjestöjen asemaa. On välttämätöntä, että työntekijöiden oikeuksien loukkauksia estetään myös julkisissa hankinnoissa. Se vaatii osaamista hankintayksiköiltä, mihin tämä opas antaa tärkeää tukea, sanoo kuntaministeri Sirpa Paatero.

Työperäistä hyväksikäyttöä esiintyy myös Suomessa

Työperäisen hyväksikäytön ja ihmiskaupan torjuminen hankinnoissa on tärkeää Suomessa erityisesti riskialoilla, kuten siivous-, rakennus-, ja ravintola-aloilla. Näin hankintayksiköt voivat ennaltaehkäistä väärinkäytöksiä ja rikoksia sekä edistää ihmisoikeuksien ja työelämän perusperiaatteiden kunnioittamista. Lisäksi tämä parantaa yritysten välistä reilua kilpailua, tasa-arvoa, tasapuolista kohtelua sekä varmistaa lainmukaiset työolosuhteet kaikille.

Suomessa on tunnistettu työperäisen hyväksikäytön tapauksista esimerkiksi alipalkkausta, työn teettämistä huonoissa oloissa, kiskontaa ja ihmiskauppaa. Tapauksia on vaikea tunnistaa, eivätkä hyväksikäytön uhrit aina tiedä olevansa hyväksikäytön kohteena tai halua tuoda ongelmia esiin. Ihmisoikeusloukkauksia on esiintynyt etenkin alihankintaketjuissa, joita on vaikea valvoa.

– On tärkeää tiedostaa, että ongelmat eivät koske vain globaaleja hankintoja. Hankintayksiköissä torjutaan hyväksikäyttöä muun muassa selkiyttämällä rooleja, tarkentamalla velvollisuuksia ja kehittämällä valvontaa. Toivon oppaan rohkaisevan hankintayksiköitä perehtymään omiin alihankintaketjuihin ja auttavan näkemään pintaa syvemmälle, sanoo HEUNIn tutkija Anni Lietonen.

Työperäinen hyväksikäyttö ja julkiset hankinnat -opas

Katso myös

juoko kissa

Juoko kissasi tarpeeksi vettä

Nesteytys on tärkeää, myös kissoille. Kissa on alun perin aavikkoeläin, joka sai tarvitsemansa nesteen ruoasta. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x