EU kielsi kertakäyttömuovin käytön

Euroopan komission mukaan yli 80 % merten roskasta on muovia. Tuotteet, joita uusi lainsäädäntö koskettaa, edustavat 70 % kaikesta merissä olevasta roskasta. Koska maatuminen on erittäin hidasta, muovia päätyy meriin, valtameriin ja rannoille. Muovijäänteitä on löydettävissä merenelävistä, kuten merikilpikonnista, hylkeistä, valaista ja linnuista, sekä kaloista ja äyriäisistä, ja näin muovijätettä päätyy myös ihmisten ruokaan.

Parlamentti hyväksyi uuden lain, joka kieltää kertakäyttöiset muovituotteet, kuten lautaset, ruokailuvälineet, pillit ja pumpulipuikot vuoteen 2021 mennessä. Mepit hyväksyivät EU-ministereiden kanssa saavutetun sopimuksen äänin 560 puolesta, 35 vastaan ja 28 tyhjää.

Seuraavat tuotteet kielletään EU:ssa vuoteen 2021 mennessä:

  • Kertakäyttöiset muoviset ruokailuvälineet (haarukat, veitset, lusikat ja puikot)
  • Kertakäyttöiset muoviset lautaset
  • Muoviset pillit
  • Muovista tehdyt pumpulipuikot
  • Muoviset ilmapallopidikkeet
  • Oxo-hajoavat muovit ja niistä valmistetut ruoan säilytysrasiat sekä polystyreenistä valmistetut juomakupit

Uudet kierrätystavoitteet ja valmistajalle enemmän vastuuta

Jäsenmaiden tulee saavuttaa muovipullojen 90 % keräystavoite vuoteen 2029 mennessä. Muovipullojen tulee sisältää vähintään 25 % kierrätettävää materiaalia vuoteen 2025 mennessä ja 30 % vuoteen 2030 mennessä.

Sopimus vahvistaa myös “saastuttaja maksaa” -periaatteen soveltamista valmistajiin, erityisesti tupakkatuotteissa. Periaate laajennetaan koskemaan myös kalastusvälineitä, ja kalastusverkkojen valmistajat maksaisivat merille jääneiden verkkojen keräyskulut kalastajien sijaan.

Lainsäädäntö edellyttää, että tuotteiden ympäristöön joutumisesta koituvat haitat tulisi ilmoittaa pakkausmerkinnöissä. Tämä koskisi esimerkiksi muovisten tupakkafilttereiden, kertakäyttömukien, kosteuspyyhkeiden ja kuukautissuojien pakkausmerkintöjä.

Meppi Frédérique Ries (ALDE, Belgia) sanoi: ”Lainsäädäntö vähentää ympäristölle aiheutuvaa vahinkoa lähes 22 miljardin euron arvosta, kun arvioidaan muovisaasteen kustannuksia Euroopassa vuoteen 2030 asti. Euroopassa on nyt lainsäädännöllinen malli ja olemme edelläkävijä kansainvälisellä tasolla, kun puututaan merten muovisaasteen ongelmiin.”

Katso myös

Yhteistoimintalain muutoksien tavoitteena on keventää pienten yritysten taakkaa

Hallitus antoi 28.11.2024 eduskunnalle esityksen yhteistoimintalain muutoksista, joilla nostetaan lain soveltamiskynnystä ja lyhennetään muutosneuvotteluiden kestoa. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x