Euroopan komissio on antanut lausuntonsa euroalueen jäsenvaltioiden vuodeksi 2020 laatimista talousarviosuunnitelmista. Heinäkuun alussa saavutettiin ensimmäistä kertaa vuoden 2002 jälkeen tilanne, jossa yksikään euroalueen jäsenvaltio ei ole liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn piirissä.
Laadittuaan syksyn 2019 talousennusteen ja kuultuaan jäsenvaltioita komissio antoi lausuntonsa kaikkien euroalueen maiden alustavista talousarviosuunnitelmista. Yhdeksän jäsenvaltion talousarviosuunnitelmat ovat vaatimusten mukaisia, ja kahden jäsenvaltion suunnitelmat noudattavat pitkälti vaatimuksia. Kahdeksan jäsenvaltion osalta sen sijaan on vaarana, etteivät niiden alustavat talousarviosuunnitelmat vastaa vakaus- ja kasvusopimuksen vaatimuksia.
Belgian, Espanjan, Ranskan, Italian, Portugalin, Slovenian, Slovakian ja Suomen osalta on vaarana, että niiden talousarviosuunnitelmat eivät ole vakaus- ja kasvusopimuksen vaatimusten mukaisia. Näiden jäsenvaltioiden suunnitelmien toteuttaminen saattaa johtaa merkittävään poikkeamaan julkisen talouden keskipitkän aikavälin tavoitteeseen tähtäävältä sopeutusuralta.
Saksan, Irlannin, Kreikan, Kyproksen, Liettuan, Luxemburgin, Maltan, Alankomaiden ja Itävallan suunnitelmien katsotaan olevan vaatimusten mukaisia. Viron ja Latvian katsotaan olevan pitkälti vaatimusten mukaisia.
Euroalueen velkasuhteen odotetaan viime vuosien tapaan jatkavan supistumistaan. Vuonna 2019 sen odotetaan olevan noin 86 prosenttia ja vuonna 2020 noin 85 prosenttia suhteessa BKT:hen.
– Komissio on kuluneina viitenä vuotena tehnyt arviot euroalueen jäsenvaltioiden alustavista talousarviosuunnitelmista. Tänä vuonna antamillamme lausunnoilla vahvistamme, että olemme sitoutuneet yhteisten sääntöjen joustavaan ja järkevään soveltamiseen, jonka ohjenuorana on tietoisuus kunkin maan ja koko euroalueen talouden realiteeteista, totesi talous- ja rahoitusasioista, verotuksesta ja tulliasioista vastaava komissaari Pierre Moscovici. – Tältä pohjalta komissio kehottaa maita, joilla on paljon julkista velkaa, noudattamaan varovaista finanssipolitiikkaa. Niitä jäsenvaltioita, joilla on finanssipoliittista liikkumavaraa, puolestaan kannustetaan lisäämään investointeja. Näin voimme vahvistaa euroaluetta.
Komission lausunnot vuoden 2020 alustavista talousarviosuunnitelmista