Korona lisätään yleisvaarallisten tartuntatautien joukkoon

Uuden koronavirustyypin aiheuttama vaikea infektio kuuluu vastedes yleisvaarallisten tartuntatautien luetteloon. Koronaviruksen aiheuttamaa infektiota on pidetty yleisvaaralliseksi epäiltynä tartuntatautina. Luokittelu yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi selkiyttää tilannetta.

Tartuntatauti on yleisvaarallinen, jos taudin tarttuvuus on suuri, tauti on vaarallinen ja taudin leviäminen voidaan estää tautiin sairastuneeseen, taudinaiheuttajalle altistuneeseen tai tällaiseksi perustellusti epäiltyyn henkilöön kohdistettavilla toimenpiteillä (kuten karanteeni tai eristäminen).

Kiinassa tunnistettu uusi koronavirus voi muiden koronavirusten tapaan aiheuttaa lievän mutta myös vakavan taudin (COVID-19). Tällä hetkellä ei ole tietoa lievien tautimuotojen yleisyydestä, koska epidemian alussa on tyypillistä havaita ensin vakavimmat taudit. Uusi virus on rakenteeltaan ja tartuntatavoiltaan samankaltainen kuin aiemmin tunnetut, vakavia sairauksia aiheuttavat SARS- ja MERS -koronavirukset, jotka ovat jo yleisvaarallisten tartuntatautien luettelossa.

Maailman terveysjärjestö (WHO) julisti Kiinan Wuhanista löytyneen uuden koronaviruksen kansainväliseksi kansanterveysuhaksi 30.1.2020. Kaikkien maiden on aktiivisesti seurattava uuden koronaviruksen aiheuttamia infektioita, tunnistettava tautitapaukset varhain, eristettävä tartunnan saaneet sekä jäljitettävä tartunnalle altistuneet jatkotartuntojen estämiseksi.

Karanteeni on taudille altistuneelle – eristys sairastuneelle

Tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä oireettoman henkilön tai tavaran karanteenin, jos tämä on altistunut yleisvaaralliselle tartuntataudille. Karanteenin tavoitteena on estää tartuntataudin leviäminen väestöön rajoittamalla henkilön liikkumista. Henkilö on karanteenissa yleensä kotonaan. Lääkäri voi lopettaa karanteenin, kun hän on todennut, että henkilö ei ole sairastunut tautiin. Karanteeni kestää yleensä enintään pari viikkoa.

Henkilö voidaan tartuntatautilain mukaan eristää, jos hän on altistunut yleisvaaralliselle tartuntataudille ja hänellä on tartuntataudin oireita. Eristyksen tavoitteena on estää tartuntataudin leviäminen väestöön rajoittamalla henkilön liikkumista sekä hoitamalla tartuttava tauti mahdollisimman nopeasti. Silloin potilas on eristyksissä sairaalassa, jossa häntä tutkitaan ja hoidetaan.

Katso myös

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattioikeuksia menetettiin selvästi edellisvuotta enemmän

Valvontalautakunnan päätöksellä ammattioikeutensa menetti 132 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöä, kun edellisenä vuonna vastaava luku oli …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x