Valoterapia voi auttaa syysväsymykseen

Valoterapian avulla valonsaanti on tasaisempaa ja jopa puolituntia päivässä valoterapiaa voi auttaa syysväsymykseen. Moni kokee itsensä talvella tavallista väsyneemmäksi. Useat jättävät jonkun itselleen mieluisan aktiviteetin väliin väsyneisyyden vuoksi.

Heikotus, alakuloisuus ja tunteiden vaihtelut voivat olla merkkejä siitä, että ihmiset saavat liian vähän auringonvaloa. Pimeänä talvipäivänä tavallisesti valaistuissa sisätiloissa saavutamme vain noin 300-500 Luxia. Virkistävä vaikutus saadaan aikaiseksi hieman alle kahdessa tunnissa, kun valon voimakkuus on 2500 Luxia. Vireystasoa voi kohottaa valon avulla. Edellä mainitut oireet voivat olla myös merkkejä kaamosmasennuksesta, joka koettelee muutamaa prosenttia väestöstä. Lähempänä napapiiriä prosenttiluku kasvaa suuremmaksi.

– Valoterapialla on positiivinen vaikutus terveyteemme ja se auttaa syysmasennukseen, kertoo Torbjörn Åkerstedt, professori ja unitutkija Tukholman Yliopistosta.

– Useimmat meistä tällä pohjoisella leveyspiirillä tuntevat pimeyden negatiiviset vaikutukset hyvinvoinnissaan jollain lailla.  Kahdesta viiteen prosenttia kansalaisista tulee kuitenkin niin sairaiksi, että he tarvitsevat lääkitystä tai terapiaa. Silloin heidän kohdallaan puhutaan kaamosmasennuksesta, sanoo Torbjörn Åkerstedt.

Noin kolmannes suomalaisista tuntee itsensä tavallista väsyneemmäksi talvella. 80 prosenttia kokee, että heillä on talvella vähemmän energiaa ja puolet kertoo kieltäytyvänsä jostain aktiviteetista puutteellisen energian vuoksi.

Valoterapia voi parantaa unen laatua ja auttaa olemaan virkeämpi hereillä ollessa. Melatoniinin tuotanto (unettava vaikutus) vähenee, kun valo osuu silmien verkkokalvoille.

Valon epätasapainolla on vaikutus hyvinvointiimme ja keinotekoisella päivänvalolla on virkistävä vaikutus pimeiden kuukausien aikana.

Katso myös

Keskussairaalat säilyvät kaikilla hyvinvointialueilla

Sairaala- ja päivystysverkon muutoksia on tehty hallituksen toimesta perusterveydenhuollon yöpäivystyksiin ja tiettyjen sairaaloiden erikoissairaanhoitoon. Tavoitteena …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x