Tilapäinen suojelu perustuu EU:n tilapäisen suojelun direktiiviin, jotka otettiin käyttöön ensimmäistä kertaa 4.3.2022 Venäjän käynnistettyä sodan Ukrainassa. EU-maat ovat sitoutuneet antamaan tilapäistä suojelua ukrainalaisille niin kauan kuin tarve suojelulle on olemassa.
Ukrainan tilanne jatkuu epävakaana ja vaikeasti ennakoitavana. Tällä hetkellä EU-alueella on noin 4,3 miljoonaa tilapäistä suojelua saavaa ukrainalaista. Ukrainalaisten liike EU-alueelle on jatkunut, vaikka määrät ovat laskusuunnassa.
Suomessa ukrainalaiset ovat jättäneet yhteensä noin 84 000 tilapäisen suojelun hakemusta. Tilapäistä suojelua saavia ukrainalaisia arvioidaan olevan tällä hetkellä maassa noin 46 000. Muiden arvioidaan palanneen takaisin Ukrainaan tai siirtyneen muualle EU-alueelle.
Maahanmuuttoviraston ennakointiverkoston kesäkuussa 2025 tekemän arvion mukaan kuluvana vuonna Suomeen saapuu noin 8 000–12 000 tilapäisen suojelun hakijaa. Tärkeimpiä hakijamääriin vaikuttavia tekijöitä ovat mahdolliset muutokset Ukrainan sotilaallisessa tilanteessa, Yhdysvaltain Ukraina- ja Venäjä-politiikka, lännen tuki Ukrainalle, Ukrainan taloudellinen ja humanitaarinen tilanne, infrastruktuurin tila sekä työ- ja koulutusmahdollisuudet.