Nuoruudessaan kilpaurheilleet naiset ovat keski-iässä paremmassa kunnossa kuin ne naiset, jotka eivät harrastaneet kilpaurheilua. Suurempi kehon rasvaton paino ja luuntiheys sekä parempi fyysinen kunto keski-iässä olivat yhteydessä 13–16-vuotiaana harrastettuun kilpaurheiluun.
Jyväskylän yliopiston tutkimustulokset korostavat nuoruudessa harrastetun kilpaurheilun eli yleensä runsaan ja varsin intensiivisen liikunnan yhteyttä kehonkoostumukseen, luuterveyteen ja suorituskykyyn myöhemmin elämässä.
– Yhteys nuoruuden kilpaurheilun ja keski-iän terveysedun eli kehon vähärasvaisuuden, luun tiheyden ja paremman kunnon välillä havaittiin, vaikka keski-iän liikunta-aktiivisuus huomioitiin analyyseissä. Selvitimme myös, onko nuoruudessa kilpailleilla enemmän tuki- ja liikuntaelinten ongelmia kuin niillä, jotka eivät kilpailleet nuorena, mutta emme löytäneet viitteitä siitä, kertoo tohtorikoulutettava Suvi Ravi liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.
Toinen tutkimuksen keskeinen havainto oli se, että naisilla, joiden kuukautiset olivat alkaneet 14-vuotiaana tai sitä vanhempana, oli pienempi luuntiheys kuin naisilla, joiden kuukautiset olivat alkaneet 12-vuotiaana tai sitä nuorempana. Niillä naisilla, jotka eivät vielä olleet ohittaneet vaihdevuosia, tämä yhteys havaittiin, vaikka otettiin huomioon liikunnan määrä sekä nuorena että keski-iässä.
– Näyttää siltä, että myöhäinen kuukautisten alkamisikä on yhteydessä pienempään luun mineraalitiheyteen nuoruuden kilpaurheilusta huolimatta. Tiedetään, että joidenkin urheilijoiden kuukautiset alkavat hyvinkin myöhäisessä iässä, joten on tärkeää puuttua kuukautisten alkamisen viivästymiseen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Nykykäsityksen mukaan kuukautisten alkaminen on viivästynyt, jos ne eivät ole alkaneet 15 ikävuoteen mennessä, Ravi sanoo.
- Mari Rantanen palaa sisäministeriksi - 8.11.2024
- Tasavallan presidentti ei vahvistanut tupakkalain muutosta - 8.11.2024
- Varuskunnista paljastui huumausainerikoksia - 29.10.2024