Toimittajat vastustaa Julian Assangen luovuttamista

Wikileaks -sivuston julkaisijan Julian Assangen luovuttamisesta Yhdysvaltoihin käydään parhaillaan oikeutta. Assangen luovutusta vastustavan Toimittajat ilman rajoja -järjestön mahdollisuudet seurata oikeudenkäyntiä on tehty Lontoossa ainutlaatuisen vaikeiksi. Asiasta on valitettu sekä YK:lle että Euroopan neuvostolle.

Julian Assangen Yhdysvaltoihin luovutusta koskeva oikeuskäsittely alkoi lontoolaisessa rikostuomioistuimessa maanantaina 7. syyskuuta.

Käsittelyssä todisteiden esittämiseen on varattu aikaa kolmesta neljään viikkoa. Istunnot pidetään joka arkipäivä kymmenestä neljään. Käsittelyn päätyttyä ratkaisua harkitaan muutaman viikon ajan, minkä jälkeen päätösistunto kutsutaan koolle – luultavasti loka- tai marraskuussa.

Kyseessä ei ole oikeudenkäynti, vaan luovutusta koskeva kuuleminen, joten lopputulema ei ole tuomio vaan ratkaisu.

Kaikilla kansalaisjärjestöillä on ollut suuria vaikeuksia, kun ne ovat halunneet varmistaa, että voivat seurata istuntoja keskeytyksettä. Iso-Britannian oikeuslaitos ei tunnusta kansalaisjärjestöille mitään erityisasemaa. TIR on toistuvasti ollut yhteydessä sekä oikeuslaitokseen että oikeusministeriöön, mutta lopputulos on, että tarkkailijoidemme on jonotettava paikkaa yleisölehterille kaikkien muiden asiasta kiinnostuneiden kanssa. Tällaisia rajoituksia ei ole koskaan aiemmin kohdattu missään toisessa maassa ja asiasta onkin valitettu sekä YK:n että Euroopan neuvoston asianomaisille elimille.

Koronaepidemiasta johtuvien rajoitusten vuoksi yleisöpaikkoja on nyt ollut käytössä vielä tavanomaistakin vähemmin. Niitä on kahdeksan, ja kun niistä kolme on pidetty varattuna tuntemattomille VIP-henkilöille (joista kukaan ei toistaiseksi ole tullut paikalle) istuntosalissa on ollut päivittäin käytettävissä 2-5 vapaata paikkaa.

Rajoituksista huolimatta TIR on onnistunut toistaiseksi olemaan läsnä jokaisessa istunnossa ainakin osan päivää – olemme ainoa kansalaisjärjestö, joka on tässä onnistunut. Tämä on ollut mahdollista, koska Saksan suurlähetystö ja istuntoja seuraavat poliittiset tarkkailijat ovat painostaneet järjestäjiä puolestamme. Lisäksi monet aktivistimme ovat jonottaneet yleisöpaikkoja muiden mukana ja luovuttaneet saamansa paikat TIR:n tarkkailijoiden käytöön.

Alunperin kansalaisjärjestöille ilmoitettiin, että ne voivat seurata istuntoja myös videolinkin kautta. Sen käyttörajoitukset olivat kuitenkin poikkeuksellisen ankarat. Järjestö sai rekisteröidä vain yhden henkilön linkin katsojaksi, katseluoikeutta ei saanut jakaa kenenkään toisen kanssa, linkin ääreen on ilmoittauduttava joka päivä viimeistään 20 minuuttia ennen istunnon alkamista ja jos yhteyden äärestä poistui, takaisin ei ollut tulemista. Lopuksi lupaus videolinkistä peruttiin kokonaan kaikilta kansalaisjärjstöiltä, mikä on niin ikään johtanut protesteihin.

Sinnikkyytemme ja läsnäolomme ansiosta olemme luonnollisesti saaneet paljon mediahuomiota osaksemme ja myös viestimme on mennyt aiempaa paremmin perille.

Ensimmäisen viikon aikana istunnoissa kuultiin neljää puolustuksen todistajaa, jotka ilmoittivat kantanaan, että Assangea odottavat syytteet ovat luonteeltaan poliittisia ja liittyvät hänen journalistiseen toimintaansa.

Toimittajat ilman rajoja Suomi on suomalainen kansalaisjärjestö, joka ottaa kantaa Suomen ja lähimaiden mediakentän rikkomuksiin, välittää kotimaassa tietoa kansainvälisistä sanan- ja lehdistönvapauskysymyksistä, vaikuttaa sananvapauden edistämiseksi Suomessa ja järjestää tilaisuuksia aiheeseen liittyen. Järjestö on perustettu vuonna 2013. Järjestön jäseniksi ovat tervetulleita kaikki sananvapautta kannattavat kansalaiset.

Suomen osasto kuuluu kansainväliseen voittoa tavoittelemattomaan järjestöön Toimittajat ilman rajoja (RSF), joka puolustaa tiedonvälityksen vapautta sekä avustaa vaarallisilla alueilla työskenteleviä toimittajia. Pariisissa vuonna 1985 perustettu järjestö on tunnettu vuosittain julkaistavasta lehdistönvapausindeksistä (World Press Freedom Index).

 

Katso myös

Poliisiliitot: ”Ruotsin tilanteesta” on tullut Pohjoismaiden tilanne

Pohjoismaisten poliisijärjestöjen jäsenet joutuvat kohtaamaan yhä tukalammassa tilanteessa vakavaa rikollisuutta, toteavat pohjoismaisten poliisiliittojen puheenjohtajat yhteisessä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x